TeloFlickr/Joseph Hill
StoryEditor

Nočná mora všetkých ľudí: Muža vyhlásili traja lekári za mŕtveho. Zobudil sa tesne pred pitvou

kov06.02.2022., 11:00h
Pred niekoľkými rokmi sa španielske väzenské orgány ocitli v poriadnom zmätku, keď sa väzeň, ktorého traja lekári vyhlásili za mŕtveho, prebudil v márnici – len niekoľko hodín predtým, ako sa mala začať jeho pitva.
Lajkuj Brainee.sk na

Väzeň, vtedy 29-ročný Gonzalo Montoya Jiménez, bol 7. januára 2018 počas rannej prehliadky nájdený vo svojej cele, absolútne sa nehýbal a na žiadne podnety nereagoval.

Lekár ho prehlásil za mŕtveho a následne ho previezli do nemocničnej márnice vo vreci na mŕtvoly. Tam si však patológovia všimli čosi zvláštne.

Desivý prípad

Chrápanie. Vychádzalo priamo z vnútra vreca.

Jiméneza, ktorý si odpykával trest za lúpež v oddelení s maximálnym stupňom stráženia centrálnej väznice Asturias na severozápade Španielska, vo väznici najskôr videli dvaja službukonajúci lekári, potom, čo ho našli sedieť v bezvedomí na stoličke vo svojej cele bez známok násilia.

​Keďže lekári nezaznamenali žiadne životné funkcie, vyhlásili ho za mŕtveho a o hodinu neskôr, ho prezrel aj súdny lekár, ktorý súhlasil s prvými hodnoteniami. Píše web ScienceAlert.

Až neskôr v márnici si lekári uvedomili, že niečo nie je v poriadku.

Márnica Telo TASR/AP/Evgeniy Maloletka

​​V tomto momente bol už Jiménez v chladiarenskom sklade a jeho koža bola označená skalpelom ako pripravená na blížiacu sa pitvu. Presne v tejto chvíli sa údajná mŕtvola pohla.

„Súdni lekári začali počuť zvuky vychádzajúce z vnútra vreca. Jiménez nebol mŕtvy. Práve naopak," informoval vtedy El Español.

„Lekár otvoril vrece a našiel väzňa, ktorý bol stále nažive." 

Jiméneza následne previezli pod dozorom v sanitke do inej nemocnice, aby sa zotavil zo svojej záhadnej epizódy, a nakoniec bolo hlásené, že je v stabilizovanom stave – ale pokiaľ ide o to, ako k chybe vôbec mohlo dôjsť, väzenské orgány nemali žiadne potuchy.

„Nemôžem komentovať, čo sa stalo v Inštitúte právnej medicíny," povedal pre médiá hovorca španielskej väzenskej služby. „Traja lekári videli klinické príznaky smrti, takže v tejto chvíli stále nie je presne jasné, prečo k tomu došlo..."

Katalepsia?

Deň predtým, ako Jiméneza našli „mŕtveho“, sa sťažoval, že sa cíti zle, a hoci nebolo presne známe, čo spôsobilo jeho stav, úradníci opísali, že jeho telo vykazuje známky cyanózy– malo modré sfarbenie kože, spôsobené nedostatočným zásobením tkanív kyslíkom.

Predstavitelia nemocnice povedali španielskym médiám, že za chybnou diagnostikou môže byť aj katalepsia, pri ktorej sa telo dostane do tranzu alebo do stavu podobného záchvatu, pričom dochádza k strate vedomia a citlivosti spolu s fyzickou strnulosťou.

Nie je jasné, ako sa Jiménez stal kataleptikom, hoci trpel epilepsiou a bral na tento stav lieky –jeho rodina však povedala, že pre Jiméneza nebolo vždy ľahké vo väzení dodržiavať svoj plán liekov. Takže to mohlo mať spojitosť s jeho desivým prípadom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:39