Bývalý pápežTASR/DPA
StoryEditor

Šokujúci zvrat v prípade sexuálneho zneužívania v cirkvi. Pápež vo vyjadrení k vyšetrovaniu nehovoril pravdu

TASR24.01.2022., 11:30h
Ratzinger vo vyjadrení k vyšetrovaniu o zneužívaní nehovoril pravdu.
Lajkuj Brainee.sk na

Emeritný pápež Benedikt XVI. pripustil, že vo svojom vyjadrení k správe o zneužívaní v mníchovsko-freisinskej arcidiecéze urobil nepravdivé vyhlásenie. Oznámil to v pondelok jeho osobný tajomník Georg Gänswein v tlačovom vyhlásení. Informovala o tom agentúra DPA.

V roku 1980, keď bol Joseph Ratzinger vo funkcii arcibiskupa spomenutej arcidiecézy, sa teda v protiklade so svojimi predchádzajúcimi tvrdeniami zúčastnil na stretnutí, na ktorom sa hovorilo o kňazovi, čo sa viackrát dostal do pozornosti v súvislosti s pohlavným zneužívaním detí.

Zneužívanie detí

Tento duchový sa neskôr v Bavorsku opätovne stal riadnym kňazom. Vyhlásenie osobného tajomníka emeritného pápeža zverejnil portál Vatican News. O prípadoch sme viac písali v tomto článku.

V rámci nezávislého vyšetrovania zneužívania zo strany katolíckych duchovných v arcidiecéze, kde bol Benedikt XVI. v rokoch 1977–82 arcibiskupom, zverejnili minulý týždeň zápisnicu zo spomínaného stretnutia, v ktorej sa uvádzalo, že bol prítomný, a jeho predchádzajúce tvrdenia o opaku označili za „sotva dôveryhodné," uviedla spravodajská stanica CNN.

​Táto chyba „nebola urobená so zlými úmyslami," bola však výsledkom „prehliadnutia pri úprave jeho výpovede," uvádza sa vo vyhlásení Ratzingerovho úradu. Emeritný pápež ďalej uviedol, že chyba ho veľmi mrzí, a vyjadril nádej, že mu ju bude možné odpustiť, cituje DPA.

Správu o prípadoch sexuálneho zneužívania duchovnými v mníchovsko-freisinskej arcidiecéze v rokoch 1945–2019 vyšetruje mníchovská prokuratúra.

Miestni cirkevní hodnostári sú kritizovaní, že namiesto toho, aby preukázali empatiu jednotlivým obetiam zneužívania, tak v prvom rade zjavne konali v záujme obrany duchovenstva.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:40