Obeť násiliaFlickr/See aand believe
StoryEditor

Ďalší Fritzl? Muž roky znásilňoval a bil svoju dcéru. Obvinenie z 288 činov je len špičkou ľadovca

iDnesČTK18.01.2022., 10:00h
V Mníchove začal súd s mužom, ktorý podľa obžaloby desiatky rokov sexuálne zneužíval svoju dcéru a mal s ňou aj dieťa.
Lajkuj Brainee.sk na

V prípade, ktorý v niektorých ohľadoch pripomína známu kauzu Rakúšana Jozefa Fritzla, sedemdesiatpäťročný muž pôvodom zo Sicílie čelí obvineniu z 288-násobného znásilnenia. Život svojej dcéry úplne ovládal a pravidelne ju bil.

„Chcel by som povedať, že sú to všetko klamstvá,“ vyhlásil obžalovaný na úvod procesu. Sex s dcérou nepoprel, podľa neho však bol zakaždým dobrovoľný. Dcéru začal zneužívať, keď mala iba sedem rokov.

Mali spolu dieťa

Na konci 90. rokov mala žena s otcom dieťa, uviedlo štátne zastupiteľstvo. Teraz má okolo päťdesiat rokov a nakoniec to bola jej rodina, ktorá martýrium ukončila a privolala políciu. Muž bol zatknutý v novembri 2020.

Znásiľnovanie Obeť Unsplash/Kat J

​​Podľa agentúry DPA predstavujú takmer tri stovky znásilnení uvedené v obžalobe možno len špičku ľadovca. Sú to totiž len prípady, ktoré ešte nie sú premlčané a ktoré vôbec môže prejednávať nemecké súdnictvo.

​Talianska rodina totiž žila dlhé roky na Sicílii a tam spáchané trestné činy by spadali do právomoci talianskych úradov.

Prípad vzdialene pripomína Fritzlovu kauzu v tom, že aj Rakúšan po desaťročia opakovane znásilňoval vlastnú dcéru. Držal ju v pivničnom byte a splodil s ňou niekoľko potomkov.

Fritzl Zločinec TASR/AP/Robert Jaeger

Ovládal jej život

​Na rozdiel od Fritzla však muž obžalovaný teraz nemeckou prokuratúrou k svojim činom „väzenia“ nepotreboval. Nielenže totiž dcéru opakovane bil a znásilňoval, ale aj takmer úplne ovládal všetky oblasti jej života.

„Poškodená bola už v detstve systematicky izolovaná od svojho okolia, takže si nemohla vytvoriť dlhodobejšie sociálne väzby k iným ľuďom ako k obvinenému,“ stojí v obžalobe.

Keď muž napríklad zistil, že sa dcéra stretáva so spolužiakmi alebo kolegami z práce, podľa obžaloby ju opakovane bil. Vozil ju tiež do práce a čakal celý čas predo dvermi, než skončila. Trávil s ňou všetky prestávky, fotil ju pri práci cez výklad a kontroloval jej mobilný telefón a e-maily.

Podľa prokurátora vytvoril „atmosféru násilia a beznádeje“, ktorú udržiaval po desaťročia. Rozsudok by mohol zaznieť 26. januára.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:12