ČernýFacebook/Haenke
StoryEditor

Virológ: Omikron skončí čoskoro. Potom sú v hre tri scenáre, jeden je čierny

Vladimír VokáliDnes18.01.2022., 09:00h
Je skutočne omikron onou túžobne očakávanou variantou, po ktorej by sme mohli covid-19 považovať za bežnú sezónnu chrípku alebo nádchu? Alebo nás čaká čierny scenár, kedy koronavírus zmutuje a bude oveľa nebezpečnejší?
Lajkuj Brainee.sk na

Kedy bude v Česku vrcholiť omikrónová vlna? A spôsobil skutočne pandémiu labužník z Wu-chanu, ktorý si na miestnom trhu kúpil netopiera z Laosu? V Rozstrele na tieto otázky odpovedal virológ Českej poľnohospodárskej univerzity Jiří Černý.

„Rád by som dúfal, že omikron bude variantom, po ktorom by sme mohli covid-19 skutočne považovať za nie príliš závažnú chrípku. Ale nikdy si nebudeme úplne istí,“ tvrdí virológ.

O omikrone sa podľa Černého objavuje vo verejnom priestore veľké množstvo informácií, napríklad aj to, že je menej nebezpečný ako predchádzajúce varianty a že sa čoraz viac podobá sezónnej chrípke. „Ale čo to v skutočnosti znamená?“ pýta sa virológ. „Každý rok zaznamenávame niekoľko sto úmrtí na chrípku. Ako o menej nebezpečnom ochorení má teda v prípade koronavírusu zmysel hovoriť iba v tom prípade, že dosiahneme porovnateľné čísla s chrípkou.“

Covid Omikron Unsplash/CDC

Omikronova vlna skončí v polovici februára

A to sa ani v prípade omikronu podľa Čierneho zatiaľ nestalo, prípadne k tomu nie je dostatok relevantných dát a treba počkať až do chvíle, kedy v Česku prekonáme súčasnú vlnu tohto nákazlivejšieho variantu.

Už teraz je podľa informácií z Veľkej Británie možné určiť, ako sa bude súčasná vlna v Česku vyvíjať. „V Spojenom kráľovstve prišla omikronova vlna týždeň pred Vianocami a kulminovala okolo 7. januára,“ uvádza Černý.

„Z toho sa dá určiť, že samotná vlna trvala v Británii zhruba tri týždne, bola pomerne vysoká, nakazilo sa pomerne veľké množstvo ľudí. Každé tri dni sa počet nakazených ľudí zdvojnásobil. A tento vzorec sa dá aplikovať aj na Českú republiku,“ myslí si virológ.

Anglicko Omikron v Anglicku TASR/AP/Matt Dunham

​Podľa neho sa tak dá predpovedať, že zhruba v polovici februára by mohla Česká republika omikronovu vlnu prekonať. Černý ale upozorňuje na to, že v tomto odhade môžu nastať odchýlky, pretože v Británii bolo zaočkované väčšie množstvo ľudí ako v ČR, čo môže prognózu skresľovať.

Tri scenáre ďalšieho vývoja

Nastupujúca vlna bude podľa virológa veľmi silná, ale nemusí to znamenať tragédiu. „Bude veľa novo nakazených ľudí. Ale z dát, ktoré máme z USA a Veľkej Británie vyplýva, že sa to snáď nepremietne do obsadenosti nemocníc, teda nemali by sme opäť lámať rekordy v počte hospitalizovaných pacientov.“

Čierny scenár, kedy bude v nemocniciach vyše osem tisíc pacientov, by sa podľa Černého naplniť nemal. Ale to, že by mohlo pribúdať 50 tisíc novo nakazených denne, je reálne. „Ale stále hovorím v podmieňovacom spôsobe. Je to stále len odhad, nie je to stopercentne isté. Pozor by sme si mali dávať stále.“

Taliansko Covid v Taliansku TASR/AP/Cecilia Fabiano

​Podľa neho momentálne existujú tri scenáre ďalšieho vývoja. „Najoptimistickejším scenárom je to, že vďaka omikronu získame viac-menej všetci nejakú imunitu, že sa, ľudovo povedané, premoríme. Vírus s nami zostane, bude sa ľahko meniť, ale vďaka tejto imunite nebude priebeh tohto ochorenia taký závažný.“

Druhou možnosťou je podľa Černého variant, že covid-19 bude spôsobovať sezónne virózy, ako ich doteraz poznáme napríklad v prípade chrípky. „Že teda pravdepodobne naša získaná imunita proti SARS CoV-2 nebude príliš dlhodobá. Vírusy totiž vyvolávajú rozdielne dlhú imunologickú pamäť a tá je u sezónnych koronavírusov pomerne krátka.“

„To je dôvod, prečo môžeme mať klasickú nádchu veľmi často.“ V tomto prípade by sa podľa Černého mohli podobné vlny, ako v prípade omikronu, vracať aj v budúcnosti, aj keď zrejme priebeh samotného ochorenia nebude mať tragické následky, hoci môže byť stále vážny.

Covid Covidové oddelenie Unsplash/Olga Kononenko

„A potom je tu najhorší variant, najčernejší scenár,“ upozorňuje Černý. „Môže sa nám tu objaviť nejaký nový variant, ktorý bude ešte infekčnejší a bude rovnako virulentný alebo nedajbože virulentnejší ako omikron, teda bude mať vážnejší priebeh. A to by bol veľký problém, vrátil by sa scenár s preplnenými nemocnicami.“

Nikto sa nechce každého pol roka očkovať

Najpravdepodobnejšia je podľa virológa z ČZU kombinácia prvého a druhého variantu. Jiří Černý zároveň predpokladá, že vzhľadom na variant omikron, premorenosti a aj kvôli negatívnym náladám v spoločnosti bude čoraz problematickejšie motivovať ľudí k očkovaniu posilňujúcimi dávkami.

„Vakcíny boli úžasné v tom, ako boli rýchlo vyvinuté a ako veľmi nám pomohli zvládať situáciu počas prvých dvoch rokov. Ale to, aby sme sa všetci chodili preočkovávať každý polrok nie je reálne. Nie z biologického hľadiska, ale z technického aj psychologického hľadiska. Nikto z nás sa nechce každý polrok obťažovať s tým, že si bude musieť zájsť k lekárovi pre vakcínu,“ myslí si Černý.

Očkovanie, zmeny Vakcíny by mali chrániť aj proti variantu omikron, uviedli experti TASR/Ján Krošlák

„Navyše, naši lekári majú plno inej dôležitej práce, než aby pichali každý rok 20 miliónov dávok vakcín. Takže pokiaľ sa z koronavírusu skutočne nestane klasická sezónna chrípka, musíme vyvinúť vakcínu, ktorá bude účinná dlhodobo. A keď hovorím dlhodobo, tak myslím minimálne na rok a optimálne na päť až desať rokov,“ hovorí Černý.

Labužník z Wu-chanu

Virológ sa v Rozstrele vyjadril aj k tomu, či sa pokročilo v hľadaní primárneho zdroja koronavírusu. Či sa potvrdili špekulácie o tom, že tento vírus skutočne „utiekol“ Číňanom vo Wu-chane z laboratória, alebo či sa na človeka preniesol zo zvierat vo voľnej prírode.

„V tomto nám chýbajú hmatateľné dôkazy. Vo Wu-chane je skutočne biologický inštitút, ktorý s koronavírusmi pracuje. Ale to je iba nepriamy dôkaz, pretože zatiaľ sa nepodarilo dokázať, že by miestni vedci pracovali priamo s typom koronavírusu SARS CoV-2 alebo že by ho nejakým spôsobom modifikovali,“ argumentuje virológ.

Netopier Netopier letí Unsplash/James Wainscoat

„Čo sa ale, naopak, preukázať podarilo je to, že príbuzné kmene SARS CoV-2 bežne cirkulujú v populáciách vrápencov, čo sú netopiere, ktoré žijú v juhovýchodnej Ázii. A u netopierov v Laose boli nájdené naozaj veľmi blízko príbuzné kmene. Ale Laos je od Wu-chanu značne vzdialený. Takže je otázkou, akým spôsobom sa do Wu-chanu tieto koronavírusy dostali.“

Podľa Jiřího Černého je tak skutočne možné, že si nejaký wuchanský labužník mohol kúpiť na lokálnom čínskom trhu nakazeného netopiera z Laosu, a pritom tým mohol nevedomky spôsobiť pandemickú katastrofu.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:02