Vojak a pesFacebook/Šaulys ir jo augintinis
StoryEditor

Najlepší priateľ človeka. Psy varujú ukrajinských vojakov pred útokmi

iDnesČTK16.01.2022., 13:17h
Výmenou za trochu potravy alebo pozornosti poskytujú útechu a varujú pred blížiacim sa nebezpečenstvom.
Lajkuj Brainee.sk na

Túlavé psy a mačky robia na frontovej línii spoločnosť ukrajinským vojakom, ktorí sa obávajú ruských útokov. Niektorí z nich k svojim zvieracím spoločníkom natoľko priľnuli, že si ich odvážajú aj domov.

V zákope blízko mesta Avdijivka neďaleko Donecku, bašty proruských separatistov na východe Ukrajiny, hladí 21-ročný ukrajinský vojak Mykyta hnedú sučku.

Vojakom robia spoločnosť

„Má ako každý pes dobrý sluch. Je istejšie hliadkovať s ňou,“ vysvetľuje Mykyta. „Keď sa blíži nepriateľ, tak začína vrčať a štekať. Že pes je najlepší priateľ človeka, sa nehovorí len tak pre nič za nič,“ uisťuje mladík.

Ukrajinské sily bojujú od roku 2014 so separatistami, ktorí majú v súčasnosti pod kontrolou celé územia na východe krajiny. Vo vojne od začiatku padlo vyše 13-tisíc ľudí.

Vojak Vojak a pes Twitter/Oleksander

​Rusko, ktoré mnohí považujú za vojenského aj finančného podporovateľa separatistov, v posledných mesiacoch zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach desiatky tisíc vojakov a vyvolalo obavy, že aj napriek svojmu uisťovaniu o opaku chystá inváziu.

Berú si ich aj domov

Mnoho miestnych, ktorí v posledných ôsmich rokoch utiekli pred násilím z východu Ukrajiny, odišlo bez svojich domácich miláčikov a nechalo ich na mieste. Opustené zvieratá a ich početné potomstvo v zdevastovanej oblasti často nakoniec nachádzajú bezpečie u vojakov.

„Zvieratá za nič nemôžu. Vinníkom je vojna,“ hovorí 49-ročný vojak Volodymyr. Na jeho vojenskej pozícii žije spolu asi 15 mačiek a niekoľko psov. „Zostali úplne sami. Musíme s nimi mať zľutovanie a dávať im najesť,“ hovorí, zatiaľ čo dáva skupine ryšavých, šedých a bielych šeliem zvyšok polievky.

Niektorí vojaci si svojich chlpatých kamarátov nakoniec odvážajú z radu domov. Dmytro, 29-ročný vojak, sedí v pivnici domu zničeného bombardovaním, ktorý používa ako izbu, a vychvaľuje svoju čiernu mačku Černušku.

Pes varoval pred bombardovaním

Na začiatku zimy začali podľa neho do krytov prúdiť myši. „Ale ona ich do dvoch mesiacov všetkých vyhubila!“ rozpráva nadšene mladý muž s vyholenou hlavou. „A najdôležitejšie je, že je veľmi čistotná,“ hovorí.

Rozpráva, že začiatkom vojny si osvojil aj šteňa. To sa neskôr stalo maskotom vojakov, keď spolu s jednotkou putovalo k mestu Debalceve, u ktorého sa v roku 2015 odohrali ťažké boje. Podľa Dmytra šteňa vojakov varovalo pred bombardovaním. „Päť alebo desať minút predtým sa schovalo do krytu a my sme pochopili, že bombardovanie sa blíži,“ hovorí.

​Vojakom stačilo, aby nasledovali jeho príklad. „Bežali sme ku krytom a cestou sme si obliekali nepriestrelné vesty a prilby,“ spomína mladík.

Zatiaľ čo napätie vo vzťahoch s Ruskom dosahuje v posledných mesiacoch nový vrchol, vojaci tvrdia, že zvieracia spoločnosť na nich má upokojujúci účinok. „Funguje to ako utišujúci liek,“ hovorí Dmytro. „Keď sa vraciaš po hliadke, Černuška si ti ľahne na brucho, akoby tým hovorila: ‚Daj preč telefón a radšej sa na mňa pozri',“ dodáva.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:35