Hackerský útokPexels/Soumil Kumar
StoryEditor

Masívny kyberútok na slovenského suseda: Nefungujú štátne weby, vyhrážajú sa zverejnením dát o ľuďoch. Prišiel z Ruska?

TASR15.01.2022., 09:11h
Ukrajina hlási rozsiahly kybernetický útok na weby vlády, objavil sa na nich výhražný text.
Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajina v noci na piatok zaznamenala rozsiahly kybernetický útok na webové stránky vládnych inštitúcií, na ktoré hackeri umiestnili výhražný text. Informovali o tom agentúry AFP a Unian.

V piatok ráno nefungovali webové portály ukrajinského ministerstva školstva a vedy, ako aj rezortu diplomacie, vládneho kabinetu či ministerstva pre výnimočné situácie.

Kyberútok

Počas útoku bol na niektoré napadnuté servery umiestnený výhražný text v ukrajinskom, ruskom a poľskom jazyku.

„Všetky údaje na počítači sú zničené a nie je možné ich obnoviť. Všetky informácie o vás boli publikované, bojte sa a čakajte to najhoršie. To máte za vašu minulosť, prítomnosť a budúcnosť...," písalo sa na napadnutých vládnych webových portáloch.

V texte sa ďalej uvádzalo, že kybernetický útok je pomstou za Volyň, Organizáciu ukrajinských nacionalistov (OUN), Ukrajinskú povstaleckú armádu (UPA), Halič, Polesie a „historické zeme". Hackeri tak odkazovali na ukrajinské ultranacionalistické organizácie a regióny krajiny.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podľa agentúry AFP však výhražná správa naznačuje, že útok bol odpoveďou na prozápadné postoje Ukrajiny.

​Ukrajinský rezort školstva uviedol, že orgány vrátane Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a kybernetickej polície na probléme v súčasnosti pracujú.

Stojí za tým Rusko?

Ukrajinská tajná služba SBU v piatok uviedla, že existujú určité náznaky toho, že za rozsiahlym kybernetickým útokom, ktorého terčom sa v noci na piatok stali ukrajinské vládne inštitúcie, stoja hackerské skupiny spájané s ruskými tajnými službami. Informovala o tom agentúra Reuters.

Terčom útoku sa stalo približne 70 webstránok, vrátane webových portálov ukrajinského ministerstva školstva a vedy, ako aj rezortu diplomacie, vládneho kabinetu či ministerstva pre výnimočné situácie. Webstránky boli v piatok ráno pre užívateľov neprístupné. Kyjev to podnietilo k začatiu vyšetrovania.

Putin Ruský prezident TASR/AP/Alexei Nikolsky

„Nateraz môžeme povedať, že existujú určité náznaky, že do incidentu boli zapojené skupiny hackerov spájané s tajnými službami Ruskej federácie," uviedla SBU v piatkovom vyhlásení.

Európska únia v reakcii na kybernetický útok uviedla, že mobilizuje všetky svoje zdroje, aby pomohla Ukrajine. NATO a Západ varovali, že prípadný ruský vojenský útok voči Ukrajine by mal vážne dôsledky.

Severoatlantická aliancia zároveň v piatok avizovala, že s Kyjevom zintenzívni spoluprácu v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:20