Vraždy žien vo FrancúzskuTASR/AP/Kamil Zihnioglu/Flickr/Pedro Rocha
StoryEditor

Séria nevyjasnených vrážd. Niekto tu zabíja ženy a vy mlčíte, vyčítajú ľudia vláde

dttiDnes06.01.2022., 11:00h
Francúzski bojovníci za práva žien požadujú tvrdšie opatrenia v boji proti násiliu na ženách.
Lajkuj Brainee.sk na

Aktivisti francúzsku vládu vinia, že o prípadoch mlčí a pozerá sa stranou, hoci počet femicíd, čiže vrážd žien spáchaných na základe ich pohlavia, v krajine rastie.

Séria hrozných nálezov odštartovala v sobotu v Saumure na západe Francúzska, kde polícia objavila ubodanú dvadsaťosemročnú vojačku. Vyšetrovatelia krátko potom zadržali v súvislosti s prípadom dvadsaťjedenročného muža, tiež vojaka. Podľa lokálnych médií ide zrejme o ženinho expartnera.

O niekoľko hodín neskôr polícia zamierila do východofrancúzskeho Meurthe-et-Moselle, kde obyvatelia nahlásili hlasný spor u susedov. Strážnici na mieste objavili telo šesťdesiatpäťročnej ženy s nožom v hrudi. Vyšetrovatelia z vraždy podozrievajú manžela obete.

V nedeľu potom policajti na pozemku v Nice objavili v kufri auta telo štyridsaťpäťročnej ženy, ktorá bola uškrtená. K hádke s obeťou, ktorá vygradovala k násilnému stretu, sa následne priznal ženin šesťdesiatročný exmanžel. Polícia v súvislosti s prípadom zadržala aj ich dvadsaťštyriročného syna, v ktorého aute sa telo nachádzalo.

#NousToutes

Trojica vrážd okamžite vyvolala pobúrenie na sociálnych sieťach, kde ľudia vinia francúzsku vládu, že sa pozerá bokom. „Vláda o ponurom začiatku roka škandalózne mlčí,“ uviedol kolektív #NousToutes bojujúci za práva žien. Doplnil, že násilie zo strany partnera nahlási vo Francúzsku 220-tisíc žien ročne, ale súdy konajú len v minime prípadov.

„Tieto vraždy nie sú ojedinelými prípadmi. Nie sú to občasné správy. Ide o neustále násilie. Systém má na týchto vraždách podiel, pretože sústavne banalizuje sexuálne násilie. To je dôvod, prečo je mlčanie vlády poburujúce,“ uviedla Lena Ben Ahmedová z #NousToutes.

Vážny problém v spoločnosti

Vo Francúzsku sa v minulom roku odohralo najmenej 113 femicíd, čo je nárast oproti 102 oficiálne zaznamenaným femicidám v roku 2020. Rok predtým bolo v krajine zavraždených rekordných 146 žien.

Organizácia FPCE, ktorá dáta za minulý rok zverejnila, však uvádza, že ide o približné a jednoznačne podhodnotené číslo, pretože rad vrážd podľa nej nebol v rámci vyšetrovania do kategórie femícid započítaný.

„Nie, nejde o rodinné drámy alebo zločiny z vášne. Sú to vraždy vykonávané frustrovanými mužmi, ktorí si myslia, že majú právo zabíjať. Muži, ktorí si kvôli patriarchálnemu vzdelaniu myslia, že vlastnia svoje ženy a deti, a môžu s ich životmi naložiť, ako chcú,“ dodala organizácia.

Proti páchateľom treba pritvrdiť, hovoria experti

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vlani oznámil nové opatrenia na boj proti násiliu páchanému na ženách, vrátane uprednostnenia sťažností na partnerské násilie alebo zabezpečenie, aby každá policajná stanica mala aspoň jedného strážnika vyškoleného na zaobchádzanie so ženskými obeťami.

„Počet zásahov polície kvôli násiliu v rámci rodiny zostáva veľmi vysoký. Za rok 2020 sme ich zaznamenali cez 400-tisíc, čo je 45 každú hodinu,“ uviedol Darmanin. „Neuplynie deň, aby polícia neoslobodila ženu alebo deti, ktoré sú držané ako rukojemníkov," dodal.

Podľa odborníkov však tento postup nestačí. Riaditeľka Národnej federácie solidarity žien Françoisa Briéová v reakcii na novoročnú sériu vrážd uviedla, že vo Francúzsku je potrebná oveľa tvrdšia legislatíva.

„Okrem dôslednejšieho a prísnejšieho potrestania vinníkov je dôležité ženám napríklad umožniť, aby mohli skrývať adresu, kde žijú potom, čo samy alebo s deťmi opustili dom násilného partnera," uviedla.

„Potrebujeme školenie, vzdelávanie, prevenciu od mladého veku v školách. Vyzývame všetkých kandidátov na post francúzskeho prezidenta, aby dali voličom konkrétne sľuby, ako finančne, materiálne a personálne prispejú k riešeniu sexualizovaného násilia,“ uviedla Ben Ahmedová.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:02