Francúzsky prezidentTASR/AP/Ludovic Marin
StoryEditor

Žiadna reštaurácia, žiadne divadlo. Naštvem vás, odkázal Macron neočkovaným

iDnesČTK05.01.2022., 10:00h
Francúzsky prezident Emmanuel Macron šokoval parlament, kde sa súčasná vláda snaží presadiť zákon meniaci zdravotnícky pas na pas očkovací.
Lajkuj Brainee.sk na

V rozhovore pre denník Le Parisien totiž vyhlásil, že chce naštvať neočkovaných. Poslanci v posledných dňoch prejednávajú zákon, ktorý neočkovaným zakáže vstup napríklad do reštaurácií.

„Chcem naozaj naštvať neočkovaných .A tak v tom budeme pokračovať až do konca. To je stratégia,“ uviedla francúzska hlava štátu. „Nebudem ich zatvárať do väzenia, nebudem ich násilím očkovať. A tak im treba povedať: od 15. januára už nemôžete ísť do reštaurácie, nemôžete ísť na pohárik, nemôžete ísť na kávu, nemôžete ísť do divadla, nemôžete ísť do kina,“ vyhlásil prezident.

Macronove výroky otriasli Národným zhromaždením a donútili predsedajúceho zasadnutia, aby uprostred noci na stredu prerušil rokovania poslancov kvôli chaosu, ktorý medzi nimi vyvolali. Zákonodarcovia v utorok večer pokračovali v debate o zákone, ktorý zmení covidpas na očkovací pas.

Vo Francúzsku teraz platí pre vstup do reštaurácií, kaviarní, kín alebo vlakov zdravotný preukaz, ktorý obsahuje potvrdenie o vakcinácii, prekonaní covidu alebo negatívnom teste. Vládou plánovaný očkovací pas bude vyžadovať potvrdenie o očkovaní, samotný negatívny test stačiť nebude. Neočkovaní tak nebudú môcť navštevovať pohostinské a iné voľnočasové zariadenia.

Kritika zľava aj sprava

Macronove výroky vyvolali tri mesiace pred prvým kolom prezidentských volieb silnú kritiku zľava aj sprava. Ultraľavicový prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon zo strany Nepodrobeného Francúzska ich označil za desivé. „Má prezident kontrolu nad tým, čo prednáša? Svetová zdravotnícka organizácia hovorí: radšej presviedčať ako nútiť. A on? Ešte viac naštvať. Otrasné,“ napísal na Twitteri.

Podľa Marine Le Penovej, kandidátky krajne pravicového Národného združenia, „by to prezident nemal hovoriť. Garant jednoty národa sa ho tvrdošijne snaží rozdeliť a predpokladá, že z neočkovaných ľudí urobí občanov druhej kategórie. Emmanuel Macron nie je hoden svojho úradu".

​Poslanci museli hlasovanie o očkovacom zákone pozastaviť už v noci z pondelka na utorok. Väčšina zákonodarcov totiž hlasovala za prerušenie schôdze. Po obnovení rozpravy poslanci zvýšili hranicu pre vydanie očkovacieho preukazu na šestnásť rokov oproti dvanástim rokom v pôvodnom vládnom návrhu. Očakáva sa, že rokovania budú pokračovať v stredu. Vláda sľúbila, že zákon prijme do polovice januára.

Francúzsko v utorok zaznamenalo skokový nárast novo nakazených koronavírusom. Laboratóriá potvrdili 271 686 pozitívnych prípadov, najviac od začiatku pandémie kdekoľvek v Európe. Počet ľudí s ťažkým covidom-19 vo francúzskych nemocniciach prekonal hranicu 20 000, stále sa však jedná o výrazne nižší údaj ako pri vrcholoch predchádzajúcich vĺn nákazy.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:57