HoraUnsplash/Andreas Gabler
StoryEditor

Everest zdolalo málo černochov. Teraz chcú napraviť koloniálnu minulosť hory

jhriDnes05.01.2022., 09:00h
Prvý úplne černošský tím horolezcov chce v rámci boja za diverzitu vystúpiť na najvyššiu horu sveta Mount Everest. Horolezci tvrdia, že vrchol má koloniálnu minulosť a bol prístupný primárne belochom. Na cestu zbierajú finančné prostriedky.
Lajkuj Brainee.sk na

Od roku 1953, keď Everest zdolali prví horolezci Edmund Hillary a Tenzing Norgay, náročný výstup zvládlo vyše 10-tisíc ľudí. Len desať z nich však bolo čiernej farby pleti a len jediný bol Afroameričan, poukazuje denník The Washington Post.

Deväťčlenný tím černošských horolezcov zvaný Full Circle to chce teraz zmeniť. Skupina založená Phillipom Hendersonom si kladie za cieľ ukázať na bariéry, ktoré stále existujú pre černošské komunity v prístupe k vonkajším aktivitám.

Segregácia ovplyvnila aj horolezectvo

„Keď som hovorila o horolezectve, neustále som počula, že černosi to nerobia. To iba udržuje stereotypy. Je dôležité zmeniť naratív,“ hovorí členka skupiny, učiteľka Rosemary Saalová.

Saalová poukazuje na to, že keď Hillary vystúpil na Everest, černosi nemohli dokonca ani voliť. Jim Whittaker, prvý Američan, ktorý horu zdolal, tak urobil dva roky pred tým, ako prezident Lyndon B. Johnson podpísal takzvaný Civil Rights Act, ktorý v USA postavil mimo zákona rasovú segregáciu.

Segregácia, kvôli ktorej boli Afroameričania nevítaní v národných parkoch, lesoch a na ďalších verejných miestach, sa dodnes podľa stanice NPR podpisuje na ich neochote ich navštevovať. Skoro 70 percent ľudí, ktorí do nich mieria, sú belosi, černosi sú naopak skupina, ktorá ich navštevuje najmenej. To sa podpisuje aj na množstve černochov, ktorí vonku trénujú horolezectvo.

„Je nesmierne dôležité prispieť k reprezentácii v týchto vonkajších priestoroch,“ tvrdí Saalová. Podľa nej existoval v histórii zámerný nedostatok prístupu pre černochov.

Ostrieľaní horolezci

Full Circle pozostáva zo skúsených horolezcov. Boli napríklad na najvyššej hore Severnej Ameriky Denali alebo na Kilimandžáre v Tanzánii. Napriek tomu považujú Everest za výzvu.

Skupina sa teraz pokúša získať na svoju výpravu finančné prostriedky. Cena za výstup sa pohybuje v rozmedzí 30 000 (približne 26 560 eur) až 85 000 dolárov (75 256 eur), môže však vystúpiť až na cenu 100 tisíc dolárov (88 536 eur).

Niektoré firmy už uviedli, že tím podporia, napríklad Perkins Coie, Hestra, North Face, Osprey Packs, Smartwool, MSR alebo Greening Youth Foundation. „Myslím si, že mnohé značky a organizácie si začínajú uvedomovať koloniálnu históriu horolezectva,“ podotýka Saalová. Dobývanie vrcholkov Himalájí bolo obľúbenou kratochvíľou obyvateľov Britského impéria.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:57