Ďalšia vakcína proti koronavírusu je na dosah: EMA odporučila jej podmienečnú registráciuBrainee.sk
StoryEditor

Ďalšia vakcína proti koronavírusu je na dosah: EMA odporučila jej podmienečnú registráciu

TASR20.12.2021., 13:26h
EMA odporučila podmienečnú registráciu vakcíny od firmy Novavax.
Lajkuj Brainee.sk na

Výbor Európskej liekovej agentúry (EMA) pre lieky na humánne použitie v pondelok odporučil podmienečnú registráciu proticovidovej vakcíny Nuvaxovid od spoločnosti Novavax. Informovala o tom EMA na svojej webovej stránke.

Európska lieková agentúra odporučila podmienečnú registráciu piatej vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19 Nuvaxovid od spoločnosti Novavax. Vakcína je určená pre dospelých od 18 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platné v Európskej únii. Ide o vakcínu na báze proteínu.

Dve hlavné klinické skúšky u dospelých od 18 rokov s viac ako 45-tisíc účastníkmi potvrdili, že táto vakcína bola účinná v prevencii ochorenia COVID-19. V prvej štúdii boli dve tretiny účastníkov očkované vakcínou Nuvaxovid a zvyšná tretina dostala placebo. V druhej štúdii polovici účastníkov podali vakcínu a druhej polovici placebo. Účastníci štúdií neboli informovaní, aká látka im bola podaná.

V prvej štúdii v Mexiku a USA mala vakcína účinnosť 90,4 percenta. Týždeň po druhej dávke sa v očkovanej skupine objavilo 14 prípadov symptomatického priebehu covidu u 17 312 účastníkov, v placebo skupine dostalo symptomatický covid 63 ľudí z 8140.

Druhá štúdia prebehla v Británii a ukázala účinnosť vakcíny 89,7 percenta. V zaočkovanej skupine dostalo covid desať ľudí z 7020, v placebo skupine došlo k 96 prípadom nákazy u 7019 účastníkov.

Nežiaduce účinky boli zväčša mierne až stredne silné a trvali niekoľko dní po očkovaní. Najčastejšími sú citlivosť alebo bolesť v mieste vpichu, únava, bolesti svalov, kĺbov a hlavy, nevoľnosť a vracanie.

EMA bude účinnosť a bezpečnosť vakcíny naďalej monitorovať prostredníctvom systémov hlásenia v jednotlivých členských štátoch a tiež prostredníctvom ďalších štúdií. O registrácii vakcíny má čoskoro rozhodnúť Európska komisia. Rozhodnutie bude automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:43