„Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zlepšila počasie (ilu)unsplash.com
StoryEditor

„Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie

iDnesjhr09.12.2021., 12:00h
Komunisti sa pokúšajú o ovplyvňovanie dažďa.
Lajkuj Brainee.sk na

Prvý júnový deň, niekoľko hodín pred oslavami, sa hladina látok, ktoré znečisťujú ovzdušie, znížila o viac ako dve tretiny. Kvalita vzduchu sa zdvihla z „primeranej“ na „dobrú“, píše sa v novej štúdii zverejnenej v čínskom časopise Journal of Environmental Sciences, na ktorý odkazuje web iDnes.cz.

Podľa novej štúdie využila vláda v Pekingu technológiu takzvaného osievania mrakov (cloud-seeding), aby pred výročím storočnice Komunistickej strany Číny vyčistila vzduch. Vedci z tímu z Pekinskej univerzity sú presvedčení, že takýto pokles možno pripísať iba umelému dažďu, ktorý vláda docielila rozsiahlou manipuláciou s mrakmi pomocou chemikálií. Prirodzený dôvod vylučujú, pretože dážď bol jedinou „rušivou udalosťou“ v sledovanom časovom úseku, uvádza denník The South China Morning Post.

Dvojhodinová operácia osievania mrakov začala o 20:30 deň pred konaním slávností. Ľudia z hôr na juhozápad od mesta videli veľký počet vypustených rakiet. Tie niesli jodid strieborný určený na uvoľnenie dažďa.

„Bolo to veľmi hlasné, ako hrom,“ prezradil jeden obyvateľ, ktorý si neželal byť menovaný. „Vyzeralo to ako vojnová zóna,“ dodal s tým, že sa spustil hustý dážď. Ďalší obyvateľ povedal, že našiel trosky rakety, ktoré dopadli blízko jeho domova.

Podľa vedcov sa vláda musela pred výročím vysporiadať s jedným z najdaždivejších rokov v histórii a neočakávaným nárastom znečisťujúcich látok v ovzduší, uviedol denník. Hoci sa v okolí Pekingu a okolitých provinciách zastavila prevádzka tovární a nákladných vozidiel, cirkulácia vzduchu sa tiež spomalila, takže znečisťujúce látky sa horšie rozptyľovali.

Čína sa od olympijských hier konaných roku 2008 v Pekingu pokúša prispôsobovať počasie, aby nenarušovalo významné politické udalosti. Masívne tiež investuje do veľkolepých poľnohospodárskych projektov. Podľa štátnych médií Čína v rokoch 2012 až 2017 investovala viac ako 1,3 miliardy dolárov, aby vytvorila 233,5 miliardy metrov kubických dodatočných zrážok. V roku 2019 tamojší predstavitelia triumfálne tvrdili, že technológia modifikácie počasia pomohla znížiť škody spôsobené krupobitím v poľnohospodárskych oblastiach Sin-ťiangu o 70 percent.

Môže byť umelé počasie devastačnou zbraňou?

Štátna rada v decembri minulého roku uviedla, že chce do roku 2025 vytvoriť „systém modifikácie počasia“, ktorý by pokrýval územie s rozlohou 5,5 milióna kilometrov štvorcových, teda oblasť 1,5-krát väčšia ako je rozloha Indie. Prostredníctvom satelitov, radarov, lietadiel a umelej inteligencie chce predvídať pohyb vlhkého vzduchu prenášaného vetrami pred Himaláje a technológiou osievania mrakov kontrolovať, kde bude pršať.

Plán vzbudil obavy práve v Indii, ktorá sa bojí, že Peking bude počasie využívať ako zbraň. Majú totiž medzi sebou dlhodobé spory. Okrem toho sa obávajú, že manipulovanie s počasím naruší monzúnové cykly, ktoré sú kvôli klimatickým zmenám už teraz značne nepredvídateľné. Indické poľnohospodárstvo je na týchto cykloch závislé. Ohľadom samotnej účinnosti osievania mrakov vládnu pochybnosti.

Podľa odborníkov totiž analýza vplyvu technológie zaberie dlhý čas, pokojne aj celé dekády. Ďalšia kritika sa týka používania jodidu strieborného, ktorý predstavuje hrozbu znečistenia zvlášť pre vodné organizmy. Niektoré štáty preto hľadajú spôsoby osievania mrakov, ktoré budú voči životnému prostrediu šetrnejšie. Spojené arabské emiráty sa napríklad snažia vyvinúť túto technológiu založenú na elektrine.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:47