Európa posilňuje obmedzenia, Briti idú opačným smerom. Chodia do divadiel aj na pivo (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Európa posilňuje obmedzenia, Briti idú opačným smerom. Chodia do divadiel aj na pivo

iDnesČTK27.11.2021., 10:35h
Zatvorené bary vo Viedni či prázdne vianočné trhy v Mníchove: aj také sú dopady novej vlny protiepidemických reštrikcií v niekoľkých európskych krajinách.
Lajkuj Brainee.sk na

V Londýne medzitým páry popíjajú pri stánkoch blízko Temže varené víno, v neďalekom národnom divadle sa hrá bez kapacitných obmedzení a naprieč metropolou sa ľudia schádzajú v krčmách pri pive. Taký je „nový normál“ života v Británii.

Nie je to prvýkrát, čo krajina v súvislosti s pandémiou covidu-19 nepostupuje rovnako ako mnohé okolité štáty. Spojené kráľovstvo, ktoré hlási skoro 145 tisíc obetí epidémie, doteraz prežilo tri celoštátne uzávery a teraz sleduje, ako krajiny vrátane Holandska, Belgicka, Nemecka, Rakúska a Česka zavádzajú lockdowny a reštrikcie kvôli vysokým počtom pacientov v nemocniciach.

Ľudia sa bavia v krčmách pri poháriku (ilu) Ľudia sa bavia v krčmách pri poháriku (ilu) TASR/AP

Hoci premiér Boris Johnson varoval, že „blizard z východu“ by stále mohol v Británii narušiť sviatočné obdobie, mnohí vedci sa domnievajú, že vietor dnes veje opačným smerom. „V tejto vlne nie sme pozadu za Európou. Oni sú za nami,“ povedal agentúre AP profesor medicíny Paul Hunter pôsobiaci na vysokej škole University of East Anglia. Rozmach nákazy spojený s vysoko nákazlivým koronavírusovým variantom delta, ktorý aktuálne zviera pevninskú Európu, zasiahol Britániu v lete, keď miestna vláda rušila posledné zákonné reštrikcie v ekonomickom a spoločenskom živote.

Pretože sa delta na ostrovoch rozšírila v lete, keď prenos respiračných vírusov nie je taký silný, „nebolo to také výbušné, ako by sme to čakali počas zimy“, povedal expert na modelovanie infekčných ochorení z Edinburskej univerzity Mark Woolhouse. „Myslím, že Spojené kráľovstvo zažilo svoju vlnu delty v príhodnom čase, zatiaľ čo napríklad pri Rakúsku je to presne naopak,“ dodal.

Mnohí vedci predpovedali, že britské prírastky nákaz vystrelia hore po 19. júli, čo bol termín stiahnutia takmer všetkých zostávajúcich reštrikcií označovaný v médiách aj ako „deň slobody“. To sa však nestalo. Počty novo odhalených infekcií, ktoré boli vtedy medzi najvyššími v Európe, odvtedy kolíšu hore a dole, obavy z ďalšej ničivej vlny sa ale nenaplnili. Prírastky však zostávajú relatívne vysoké a krajina registruje cez 40-tisíc nových nakazených na deň.

Británia tiež tento týždeň hlásila denne asi 130 úmrtí spojených s Covidom-19, počty obetí a hospitalizácií však pri relatívne vysokej zaočkovanosti, obzvlášť medzi seniorov, zostávajú výrazne pod maximami z predchádzajúcich vĺn epidémie. Britské nemocnice nie sú zavalené pacientmi s Covidom-19, hoci sú extrémne vyťažené v dôsledku skorších odkladov neurgentnej starostlivosti. Konzervatívna vláda premiéra Johnsona zatiaľ nevidí potrebu siahnuť po „pláne B“ a znovu nariaďovať nosenie rúšok či prácu z domova v snahe uľaviť zdravotníkom.

Život v Británii sa tak v týchto dňoch môže zdať nezvyčajne normálny a mnohí ľudia sa oddávajú aktivitám spojeným s vianočnými sviatkami s novým elánom. Tento nový normál je však do istej miery zviazaný pandémiou.

Briti sa života bez reštrikcií boja

Psychológ Ivo Vlaev z University of Warwick, ktorý študoval dáta z rôznych európskych krajín, sa domnieva, že obyvatelia Británie sa z väčšej časti stále riadia protiepidemickými zásadami, aj keď už im to neukladá zákon. Údaje o pohybe ľudí naznačujú, že Briti stále menej cestujú a menej sa stýkajú ako pred pandémiou. „V skutočnosti sa celkom bojíme chodiť von a robiť obvyklé veci,“ povedal Vlaev.

Briti sa však života bez opatrení boja (ilu) Briti sa však života bez opatrení boja (ilu) TASR/AP

Vláda plošne nevyžaduje ukazovanie vakcinačných potvrdení na pracoviskách či na rôznych udalostiach a vylúčila zavedenie povinného očkovania pre širokú verejnosť. To sa týka iba pracovníkov zdravotníckych a opatrovateľských zariadení. Zároveň sa vláda sústredí na preočkovanie rizikových skupín tzv. posilňovacou dávkou. Nedávno premiér Boris Johnson na svojom Twitteri povedal, že Británia dala týchto dávok už pätnásť miliónov.

Časť odborníkov na verejné zdravie spoločne s opozičnými politikmi vláde vytýkajú, že v boji s koronavírusom príliš spolieha na vakcináciu. Volajú po návrate povinného nosenia rúšok a ďalších opatrení. Niektorí epidemiológovia sú ale opatrne optimistickí, že súčasná stratégia by mohla byť pre túto zimu dostatočná. Podľa Huntera k lepšej pozícii Británie prispieva aj sila predchádzajúcich vĺn epidémie. „Stále máme oveľa viac imunity z prirodzených infekcií ako väčšina európskych krajín,“ podotkol.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 11:30