pártyPexels/Maurício Mascaro
StoryEditor

Bujaré párty v Taliansku pokračujú: Ľudia sa úmyselne nakazia covidom, niektorí skončili na JIS-ke

iDnesČTK23.11.2021., 09:40h
Prokuratúra v talianskom Bolzane sa zaoberá súkromnými večierkami, ktoré Taliani navštevujú, aby sa dobrovoľne nakazili koronavírusom.
Lajkuj Brainee.sk na

Corona párty

O fenoméne informovali lekárske úrady v Južnom Tirolsku, kde sa týchto akcií podľa nich zúčastňujú predovšetkým mladí. Niekoľko účastníkov takýchto akcií už skončilo v nemocnici aj na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Podľa lekárov sa ľudia chcú nakaziť koronavírusom, aby získali protilátky a potvrdenie do covidového certifikátu. To je možné dostať po dobu do 180 dní od uzdravenia z choroby.

Ďalšími možnosťami je sa nechať zaočkovať alebo mať negatívny test. Covidový certifikát je v Taliansku nevyhnutný napríklad na vstup na pracovisko, do barov či posilňovní.

Ľahkovážny prístup

„Zdravotnícke úrady už zaznamenali niekoľko prípadov, keď sa ľudia nakazili na týchto stretnutiach zámerne," oznámil juhotirolský zástupca regionálneho epidemického koordinátora Patrick Franzoni.

pexels-aleksandar-pasaric-2078008 párty Pexels/Aleksandar Pasaric

„V uzavretej miestnosti, kde je pozitívny človek s variantom delta, sa ľahko nakazí päť až desať ľudí,“ dodal. O dobrovoľný prenos nákazy sa podľa neho pokúšajú predovšetkým mladší ľudia, ktorí podceňujú nebezpečnosť choroby covid-19.

„Mnohí si myslia, že je to taká chrípka. Ale popravde povedané dopady môžu byť dlhodobé a mladí tiež môžu skončiť v nemocnici,“ uviedol Franzoni.

V Taliansku sa pritom celkový počet obetí pandémie vyšplhal na viac ako 133 000 ľudí.

Podľa úradov je medzi obyvateľmi Južného Tirolska výrazne menší záujem o očkovanie. Zaočkovanosť v regióne na hranici s Rakúskom je o viac ako desať percentuálnych bodov nižšia ako vo zvyšku Talianska. Dokončené očkovanie proti covidu-19 majú takmer tri štvrtiny Talianov.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:21