Dreamstime
StoryEditor

Záhradkár chcel zlikvidovať krtka petardou. Výbuch mu zlámal obe nohy

iDnesmb19.11.2021., 09:02h
Vážne poranenia oboch nôh si privodil 45-ročný muž, ktorý sa snažil zabiť vo svojej záhrade krtka. Použil k tomu totiž veľmi silnú pyrotechniku.
Lajkuj Brainee.sk na

Čo presne sa na mieste explózie stalo, zisťovali policajti postupne. „Krátko po obede sme dostali informáciu od záchrannej služby o mužovi, ktorý si pri odpaľovaní ohňostroja zlomil obe nohy,“ uviedol hovorca juhočeských policajtov Jiří Matzner.

Policajti vyrazili na miesto a začali zisťovať, či sa v okolí nenachádzajú zbytky pyrotechniky, ktoré by ešte mohli vybuchnúť. „Miesto nich ale k prekvapeniu policajtov našli len metrovú dieru ako po likvidácii munície či po výbuchu míny. Našli taktiež krvavé stopy, pravdepodobne po mužovom zranení, ktorý v chalupe v záhrade hľadal pomoc,“ popisuje zásah Matzner.

Zranený muž bol v tej dobe už dávno preč, susedia ale policajtom povedali, že počuli veľkú ranu a všimli si biely dym. Privolaný pyrotechnik následne pri prehľadávaní záhrady našiel dvadsať metrov od krátera kusy betónových dlaždíc.

​„Policajti napokon zistili, že muž, pravdepodobne pomocou nelegálne zakúpenej pyrotechniky typu Dum Bum kategórie F4 určenej len pre profesionálnych odpaľovačov ohňostrojov, hubil krtka. Petardu vložil do krtincov, „zaistil“ betónovou dlaždicou a na tej stál,“ priblížil hovorca polície s tým, že odporúčaná vzdialenosť pri profesionálnom odpale tohoto typu pyrotechniky je pritom minimálne 25 metrov.

Muž utrpel pri výbuchu zlomeniny oboch nôh a bol prepravený vo vážnom svate do nemocnice. „Naďalej je v starostlivosti lekárov, snáď všetko dobre dopadne. Blížia sa silvestrovské oslavy, buďme rozumní, zábavnú pyrotechniku nakupujme len v kamenných predajniach, dôsledne dodržujme pokyny k manipulácii s ňou,“ vyzval Matzner.

Portál iDnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spradá aj Brainee.sk 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:46