Biológ Flegr vyzýva všetkých, aby sa zaočkovali (ilu)facebook.com/Jaroslav Flegr, twitter.com/Jaroslav Flegr
StoryEditor

Ceny kremácií rastú, pandémia naberá na sile. Neočkovaní ohrozujú rozpočet blízkych, myslí si vedec Flegr

iDnesbaky16.11.2021., 10:00h
Našich susedov čaká ďalšia vlna koronavírusu, kvôli ktorej príde o život množstvo ľudí. Podobný scenár sa môže zopakovať aj na Slovensku.
Lajkuj Brainee.sk na

Súčasný rast cien energií ovplyvňuje rôzne typy prevádzok a služieb. Evolučný biológ Jaroslav Flegr na Twitteri varoval, že skokovo vzrástla aj cena kremácií. Všetkým s čiernym humorom radí, aby sa nechali očkovať a zbytočne nezaťažovali rodinný rozpočet.

„V súvislosti s rastom cien plynu skokovo stúpla cena za kremácie. Neohrozujte rodinný rozpočet svojich blízkych – nechajte sa očkovať!“ radí na Twitteri Jaroslav Flegr všetkým neočkovaným. Ten už pritom vlani v októbri varoval, že Česko čaká na jeseň druhá silná vlna koronavírusu, kvôli ktorej zomrie veľa ľudí.

„Dúfam, že ich moja vláda pripravené, pretože vážne neviem, ako sa to potom bude robiť. Nebudú tisíce mŕtvych denne, ale stovky. Aj to ale stačí,“ povedal Flegr vlani v októbri. Reagoval tým na slová ministra vnútra Jana Hamáčka, ktorý 10. októbra 2020 v rozhovore pre Právo uviedol, že bez tvrdších opatrení budú v českých uliciach mrazničky na mŕtvoly.

Favorit na nového šéfa ministerstva zdravotníctva

Vlastimil Válek zas na začiatku novembra varoval, že s rastúcimi číslami môže prísť ďalší lockdown. „Ja už nechcem prísť o ďalšie Vianoce, o ďalšiu Veľkú noc,“ vyhlásil Válek. Dodáva, že pravdepodobne o ne Česi prídu. V sobotu však AntiCovid tím v stanovisku pre ministerstvo zdravotníctva odmietol zriadiť lockdown, rovnako tak aj povinné očkovanie.

AntiCovid tím, ktorý zostavila koalícia SPOLU na pomoc súčasnej vláde v boji proti koronavírusu, totiž nechce rakúsky model. Rakúska vláda v nedeľu schválila celoštátny lockdown pre ľudí, ktorí nie sú očkovaní proti covidu alebo chorobu neprekonali. Nariadenie platí od pondelka.

Posledné Vianoce

Ako avizoval Válek, hrozí, že žiadne Vianoce nebudú. Podľa neho sa opäť zatvoria služby a obmedzí sa život. S tým súhlasí aj riaditeľ Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého, lekár a poradca AntiCovid tímu koalície Spolu Marián Hajdúch.

„Bohužiaľ to všetko speje k tomu, že ďalšie Vianoce strávime v práci (v nemocnici, pozn. red.). Nie je to vec, z ktorej by sme mali radosť my, a už vôbec to nie je vec, z ktorej budú mať radosť tí pacienti, ktorí tu tiež strávia Vianoce. Pre niektorých budú posledné,“ povedal v rozhovore pre SeznamZprávy.

Podľa Hajdúcha čakajú Čechov ťažké týždne, pretože sa objavuje veľké množstvo dezinformácií. „Navyše nie sme schopní presvedčiť dosť ľudí na to, aby sa zaočkovali,“ upozornil na kritickú situáciu a dodal, že Vianoce predstavujú problém aj pre zdravotníkov, ktorí už sú neskutočne vyčerpaní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 15:06