Vo Veľkej Británii mohlo zomrieť niekoľko stoviek nevinných ľudí, nebyť odvážneho taxikára.Twitter.com/James Corbett
StoryEditor

Angličania velebia taxikára. Zamkol teroristu do auta, zabránil krviprelievaniu

jhrČTK15.11.2021., 16:00h
Vo Veľkej Británii mohlo zomrieť niekoľko stoviek nevinných ľudí, nebyť odvážneho taxikára.
Lajkuj Brainee.sk na

Britská protiteroristická polícia sa domnieva, že nedeľný výbuch vo vozidle taxislužby v areáli liverpoolskej ženskej nemocnice bol aktom terorizmu, pri ktorom bola použitá podomácky vyrobená bomba. Len vďaka pohotovej a statočnej reakcii taxikára nemal atentátnik šancu vraždiť masovo. Podľa pôvodných informácií vodič nebezpečného muža zamkol v aute a stihol utiecť do bezpečnej vzdialenosti. Teraz sa ale objavili nové zábery z miesta, ktoré ukazujú, že vodič bol ešte v čase výbuchu s útočníkom v aute. Informuje o tom český portál iDnes.cz.

Šéf protiteroristickej polície v severozápadnom Anglicku Russ Jackson podľa agentúry AP povedal, že teraz bude pokračovať vyšetrovanie, ktorého cieľom je zistiť, ako bolo výbušné zariadenie zostrojené, aký bol motív činu a či sa na ňom podieľal ešte niekto ďalší.

„Hoci motivácii tohto incidentu ešte musíme porozumieť, vzhľadom na všetky okolnosti išlo o  prípad terorizmu,“ povedal Russ Jackson. Polícia už oznámila, že v štvrti Kensington zatkla troch mužov vo veku 21 až 29 rokov. Dnes však ešte zadržali aj štvrtého muža. Polícia sa domnieva, že pozná totožnosť pasažiera, ktorý pri výbuchu zahynul.

Na svoj hrôzostrašný čin si vybral pokojnú nedeľu

Pri výbuchu taxíka zasahovali policajti už v nedeľu ráno. Počas explózie zomrel pasažier a vodič utrpel zranenia, ktoré ho neohrozujú na živote. Hasičom sa podarilo plamene rýchlo zlikvidovať. Vodič utiekol z auta podľa hasičov skôr, než sa viac rozhorelo. Explózia nebola vyhlásená za teroristický čin, ale vyšetrovanie od začiatku viedla protiteroristická jednotka. Nemocnica uviedla, že až do odvolania obmedzuje návštevy a presmerovala pacientov do iných nemocníc. Taxík vybuchol v blízkosti katedrály, kde sa konala jedna z najväčších pietnych nedeľných bohoslužieb. Zhromaždených tu bolo viac ako dvetisíc ľudí. Polícia nevylučuje, že incident mohol mať spojitosť s akciou a mohlo ísť o prípad islamského terorizmu.

Kolegyňa zraneného taxikára Davida Perryho, Jenny Phillipsová, tvrdí, že po celý čas jazdy nepovedal pasažier ani jediné slovo. Taxikár si všimol, ako pasažier s niečím manipuluje na zadnom sedadle. Perry následne podozrivého muža uzamkol v aute a utiekol z neho. Lenže v čase výbuchu taxikár rozhodne v bezpečí nebol. Teraz sa objavili nové zábery z miesta explózie, z ktorých je zrejmé, že vodič bol ešte na začiatku výbuchu stále v aute a vybehol až vo chvíli, keď vodiča zamkol a vedel, že nemôže ísť z auta von medzi ostatných ľudí.

Výbuch ho však nakoniec dostihol. Skončil v bezvedomí. Teraz je v nemocnici s čiastočne odrezaným uchom, zranením chrbta a možnou zlomeninou chrbtice, píše denník The Times s odvolaním sa na jeho kolegyňu. Phillipsová zorganizovala pre svojho kolegu zbierku, chce vybrať 10 tisíc libier (296 000 korún). „Vedeli sme, že vodič vystúpil a zamkol dvere,“ povedala v rozhovore pre stanicu BBC labouristická starostka Liverpoolu Joanne Andersonová. „Taxikár vo svojom hrdinskom úsilí dokázal odvrátiť to, čo mohlo byť úplne hroznou katastrofou pre nemocnicu,“ ocenila Perryho.

Na taxikára sa znáša chvála z viacerých strán. Britský premiér Boris Johnson vyzdvihol „neuveriteľnú duchaprítomnosť a statočnosť“ taxikára. Podľa konzervatívneho poslanca Olivera Dowdena incident odhaľuje „kontrast medzi zbabelosťou teroristického útoku a statočnosťou obyčajných Britov v celej krajine, ktorí uprednostňujú životy iných ľudí pred svojimi vlastnými“.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 13:18