Elon Musk vraj neplatí svoj spravodlivý podiel na daniach (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Musk šokuje fanúšikov, predá desať percent akcií Tesly. Môže za to najmä Twitter

ros08.11.2021., 15:00h
Šéf Tesly takýmto spôsobom reaguje na kritiku, že neplatí svoj spravodlivý podiel na daniach.
Lajkuj Brainee.sk na

Elon Musk v sobotu vyzval používateľov internetovej komunikačnej siete Twitter, aby hlasovali o tom, či má predať desať percent svojich akcií v Tesle. Ako uvádza český spravodajský portál Aktuálně s odkazom na americký spravodajský web CNBC, reaguje na kritiku, že neplatí svoj spravodlivý podiel na daniach.

Boháč a vlastník firmy SpaceX koncom júna podľa agentúry Reuters vlastnil zhruba 170,5-milióna akcií Tesly. Hodnota desiatich percent týchto akcií sa podľa piatkovej záverečnej ceny na burze pohybuje vo výške približne 21-miliárd dolárov (viac ako 18-milárd eur).

„V poslednej dobe sa veľa hovorí o tom, že nerealizované zisky sú prostriedkom na vyhýbanie sa daniam, takže navrhujem predaj desiatich percent svojich akcií Tesly. Podporujete to?“ napísal Musk na svojom Twitteri. K príspevku pripojil hlasovací mechanizmus, ktorý umožňuje používateľom vybrať z možností áno alebo nie. Uviedol tiež, že sa bude výsledkom hlasovania riadiť.

Elon Musk vraj neplatí svoj spravodlivý podiel na daniach (ilu) Elon Musk vraj neplatí svoj spravodlivý podiel na daniach (ilu) TASR/AP

Viac ako polovica je za

Príspevok na jeho Twitteri má viac ako 132-tisíc likov, pričom jeho predaj podporuje takmer 60 percent užívateľov.

Musk takýmto spôsobom reagoval na návrh amerického Kongresu o zdanení majetku miliardárov. Tento krok by pomohol financovať sociálne a klimatické programy prezidenta Joeho Bidena. V skorších príspevkoch šéf Tesly miliardársku daň kritizoval, uviedla agentúra Reuters.

Známy miliardár tiež upozornil na to, že nepoberá žiadnu mzdu. Iba vlastným akcie. Jedinou cestou, ako platiť osobne dane, je pre mňa predaj akcií,“ dodal. Aktuálne je podľa rebríčka miliardárov agentúry Bloomberg najbohatším človekom sveta s majetkom v hodnote 338-miliárd dolárov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:50