TASR/AP
StoryEditor

Prísny admirál, ktorý nastolil vojenské metódy a zaočkoval celú krajinu. Kto je muž, ku ktorému vzhliada svet?

som03.11.2021., 07:00h
Viceadmirál Henrique Gouveia e Melo na verejnosti nosí iba vojenskú uniformu a používa vojenský jazyk. Bývalý veliteľ ponorky vzbudili dôveru vo vakcináciu v Portugalsku, aj keď mala neistý začiatok.
Lajkuj Brainee.sk na

Na prelome januára a februára malo desaťmiliónové Portugalsko pre pacientov s koronavíruusom iba sedem voľných lôžok na oddelení intenzívnej starostlivosti. V tom čase naň udrela mutácia alfa a nemocnice nestíhali prijímať a ošetrovať pacientov v kritickom stave.

Nákaza sa v juhoeurópskej krajine šírila najrýchlejším tempom na svete, denne na ňu umierali až stovky ľudí.

V kritickej situácii podporenej škandálom s predbiehaním sa pri očkovaní, kedy sa ľudia, ktorí nepatrili k rizikovým skupinám, dostávali na rad skôr ako mali, sa do popredia boja s padnémiou dostal vojak.

Viceadmirál Henrique Gouveia e Melo začal od februára viesť vakcinačný tím. Deväť mesiacov na to sa Portugalsko stalo najzaočkovanejšou krajinou sveta. Plne vakcinovaných je 86 percent obyvateľov, ktorí mali na očkovanie nárok. Píše NY Times.

Kto je muž, ktorého teraz Portugalci a svetové médiá obdivujú? 

Gouveia e Melo, ktorý má z otcovej strany šľachtických predkov, sa narodil v roku 1960 v africkom Mozambiku v prístavnom meste Quelimane. Mladosť strávil medzi Quelimane a Sao Paulo v Brazíli. V 18 rokoch sa dostal na európsky kontinenet. V Lisabone začal študovať na námornej škole. Po vyštudovaní zasvätil svoj profesijný život plavbe a veleniu na ponorkách.

Nakoniec to dotiahol až na veliteľa portugalskej flotily a veliteľa Európskych námorných síl (EUROMARFOR). Podľa agentúry Associated Press drží rekord v počte hodín odpracovaných na mori medzi všetkými slúžiacimi dôstojníkmi portugalského námorníctva.

Toto je vojna

Po vymenovaní do čela koordinačnej skupiny pre vakcináciu si Gouveia e Melo obliekol vojenské maskáče, ktoré nosil počas celej doby svojej „očkovacej“ misie. „Nosím maskáče, pretože toto je pre mňa vojna,“ vyhlásil po uvedení do funkcie. „Som vysoký, nosím uniformu, mám veliteľský hlas a som asertívny. Práve tieto štyri veci mi pomáhajú. Potom mám nápady, rozvíjam ich a som nimi posadnutý. Robím, čo musím, a k lumpom som nemilosrdný,“ popísal svoje „zbrane“ pre týždenník Jornal Económico.

​Časti odborníkov viceadmirálova vojnová rétorika vadila alebo považovali jeho úlohu za preceňovanú, píše Aktuálne.cz. Podľa serveru iRozhlas si to myslel napríklad aj expert na verejné zdravie z lisabonskej univerzity NOVA Tiago Correia, podľa ktorého je odporcov vakcín v Portugalsku vo všeobecnosti veľmi málo – podľa televízie ABC News to je len okolo troch percent obyvateľov.

„Skutočnými zabijakmi sú popieranie a klamstvo. V dôsledku tejto pandémie zomrelo v krajine viac ako 18 000 ľudí. Pandémia je skutočným zabijakom a ja som tu preto, aby som naopak prispel k osvete,“ vyhlásil Gouveia e Melo pri augustových protestoch, ktoré sprevádzali jeho návštevu centra, v ktorom sa práve očkovali tínedžeri.

Po dosiahnutí 85-percentnej zaočkovanosti zo žartu povedal, že teraz už môže nechať vakcinovať iba psy, mačky alebo andulky. „Nie som Boh, nie som Superman. Som len človek, ktorý splnil svoje poslanie,“ povedal na konci misie.

„Vyhrali sme prvú bitku proti koronavírusu, ale vojna sa neskončila," povedal Gouveia e Melo, ktorého záľuba v nosení vojenských kombinéz je neustálou pripomienkou jeho minulosti. „Teraz sa musíme zamerať na boj proti sezónnej chrípke .“

Návrat k normálu

Portugalské médiá hovoria a píšu o tom, že očkovacia kampaň bola dobre koordinovaná a dobre spolupracovali armáda, zdravotníci aj miestne samosprávy. Portugalsko v októbri rozvoľnilo prísne proticovidové opatrenia. Reštaurácie, bary či športové štadióny môžu obsadzovať plnú kapacitu miest. Krajina sa vracia k normálnemu životu a na rozdiel od mnohých iných európskych štátov tam počet nakazených a hospitalizovaných dramaticky nestúpa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:37