Escobarove hrochy môžu mať ľudské práva (ilu)Twitter.com/ajplus
StoryEditor

„Kokaínové hrochy“ Pabla Escobara sú legálne ľuďmi, rozhodol sudca. Na opustenom panstve sa hojne rozmnožili

ros29.10.2021., 10:00h
Majú status zainteresovaných osôb, navyše tiež disponujú vymožiteľnými právami.
Lajkuj Brainee.sk na

Potomkovia hrochov, ktoré vlastnil narkokráľ Pablo Escobar, by mali brať ako ľudské bytosti, ktoré navyše budú mať svoje práva. Rozhodol o tom sudca v USA, píše portál Metro. Hrochy sa snaží zachrániť nezisková organizácia Fond na právnu ochranu zvierat (Animal Legal Defense Fund). Tá podala žalobu na kolumbijskú vládu v mene komunity hrochov žijúcich v rieke Magdalena, aby ich nezabíjali.

Právnici požiadali okresný súd USA v Cincinnati, aby udelil hrochom štatút „zainteresovaných osôb“. Skupina pre práva zvierat označila rozhodnutie za „kritický míľnik“ v širšom boji za „uznanie, že zvieratá majú vymožiteľné práva“. Právni experti v USA však tvrdia, že príkaz nebude mať žiadnu váhu v Kolumbii, kde hrochy žijú. Tamojší úradníci začali sterilizovať niektoré zvieratá.

„Rozsudok neplatí v celej Kolumbii, pretože vplýva iba na dané konkrétne územie, kde sa nachádzajú hrochy. Budú to kolumbijské úrady, ktoré rozhodnú, čo s hrochmi urobiť, a nie tie americké,“ povedal pre CBS News Camilo Burbano Cifuentes, profesor trestného práva na súkromnej kolumbijskej univerzite. „Kokaínové hrochy“ sú potomkami zvierat, ktoré Escobar nelegálne doviezol na svoj kolumbijský ranč v 80. rokoch minulého storočia, keď ovládol obchod s drogami v krajine. Keď Escobara v roku 1993 smrteľne postrelili, hrochy zostali na opustenom panstve.

Za posledných osem rokov sa populácia týchto zvierat veľmi zvýšila. Predtým ich bolo 35, dnes takmer 80. Toto plemeno sa tak rapídne rozmnožilo najmä vďaka prostrediu. Nachádzajú sa totiž v oblasti, kde nemajú prirodzených predátorov, čo ohrozuje biodiverzitu regiónu.

Právnici skupiny pre práva zvierat tvrdili, že prípad je veľmi významný, pretože obhajcovia zvierat môžu podať žalobu na ochranu záujmov hrochov v Kolumbii. Teraz ich totiž považujú za „zainteresované osoby“. Christopher Berry, hlavný právnik skupiny to označil za revolučný pokrok. „Ide o významné hnutie, v rámci ktorého budú záujmy zvierat zastúpené na súde,“ povedal. „Nežiadame o vytvorenie nového zákona. Len žiadame, aby zvieratá mali možnosť presadzovať práva, ktoré im už boli dané.“ Verí že je to prvýkrát, čo boli zvieratá podľa zákonov USA vyhlásené za právnické osoby v Spojených štátoch. Už v minulosti získali zákonné práva napríklad v Indii, Pakistane či Argentíne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:17