Instagram/visitlordhoweisland
StoryEditor

Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť

som28.12.2021., 11:00h
Obete alebo votrelci? Napriek sedemnástim miliónom dolárov, ktoré na ostrove vliali do programu na vyhubenie krýs, aby ochránili pôvodnú vzácnu faunu a flóru, sa zdá, že neboli úspešní. Od apríla sa na ostrove objavilo opäť zhruba sto týchto hlodavcov, píše The Guardian.
Lajkuj Brainee.sk na

Ostrov Lorda Howa sa rozprestiera v južnom Pacifiku asi 700 kilometrov severovýchodne od austrálskeho Sydney.

Na obmedzenej ploche ostrova nájdeme úchvatnú exotickú vegetáciu bohatú na endemity a množstvo druhov vzácnych vtákov. Celý ostrov, blízke ostrovčeky s piesočnatými plážami a okolité more sú zapísané do zoznamu UNESCO. Žije tu zhruba 300 ľudí, ktorí sa prevažne prepravujú bicyklom. Hotový raj? Ani zďaleka.

Krysy prišli z pevniny

Pre vzácnu prírodu je, ako to už býva zvykom, najväčším nebezpečenstvom človek. V roku 1918 sa tu objavila prvá krysa (odborne potkan tmavý), ktorá sa vylodila spolu s ľuďmi. Prispel k tomu najmä parník SS Makambo, ktorý pre poruchu zakotvil na ostrove. Kým ho opravili, z lode sa na ostrov dostali desiatky malých čiernych potkanov. Tie sú známe vysokou reprodukciou a rýchlo sa rozmnožili po celom ostrove. Keďže sa začali živiť hmyzom aj rastlinami, o potravu zápasili najmä s domácimi vtákmi. Malo to za následok vyhubenie 9 z 15 jedinečných druhov vtákov či 13 druhov bezstavovcov a dvoch druhov rastlín.

x

Obnovili pôvodnú prírodu

V súčasnosti sa s odolným hlodavcom bojuje na všetkých frontoch. Istú dobu sa zdalo, že úspešne. V roku 2019 započali kontroverzný program na vyhubenie „votrelca“. Pred jeho začatím mali na ostrove 300-tisíc potkanov a myší. Rozmiestnených bolo 22-tisíc uzamykateľných pascí a viac ako 40 ton jedu.

Predpokladalo sa, že posledná krysa, ktorú na ostrove videli, bola vystopovaná psom v roku 2019. Od toho momentu ostrovná príroda zažívala „oživenie“, počty drevín a vtákov sa rýchlo obnovili. Ale posledné zistenia sú veľkým testom pre kontroverzný program.

Potkany sú späť

Keď v apríli 2021 miestna žena spozorovala na ceste krysu, objavili sa prvé obavy zo zlyhania programu. Počas niekoľkých dní boli zabité dve krysy. Pitva odhalila, že ide o mladého samca a gravidnú samicu .

Po objave úrady rozmiestnili v teréne 250 kamier s detektormi pohybu. Na malý kúsok pevniny priletel tím odborníkov so špeciálne vycvičenými psami z Nového Južného Walesu a Nového Zélandu, aby sledovali hlodavce. V dôsledku toho bolo odvtedy chytených a zabitých 96 krýs.

Pixabay/Shutterbug75

​Atticus Fleming, vedúci národných parkov NSW, uviedol, že v budúcnosti sa plánujú zamerať na „opatrenia biologickej bezpečnosti“, aby sa zabránilo prenosu potkanov z pevniny loďou, zároveň dodal, že naďalej budú monitorovať hlodavce aj na ostrove. „Skutočnosť, že jeden z najohrozenejších vtákov na svete od kedy sme podnikli kroky zdvojnásobil svoju populáciu, je dôkazom úspechu.“

Od posledného pozorovania krýs uplynuli takmer tri mesiace. Vykonali sa genetické testy, aby sa zistilo, či potkany prežili alebo prišli z pevniny. Výsledky majú byť známe v decembri.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 11:06