Niekoľko indických dedín prijalo kuriózne nariadenie (ilu)unsplash.com, youtube.com
StoryEditor

VIDEO Zavrú ich do klietok, posmievajú sa im deti. India bojuje s alkoholizmom zvláštnou metódou

iDnesJan Hron26.10.2021., 12:00h
Vďaka divnému opatreniu majú v jednej dedine o 90 percent menej násilností a rozruchu, ktoré spôsobujú práve opilci.
Lajkuj Brainee.sk na

India má čoraz väčší problém s alkoholizmom. Autority obcí sa však rozhodli voči tomuto neduhu bojovať skutočne kurióznym spôsobom. Ako uvádza portál The Times of India, v štáte Gudžarát prevzalo opatrenie na boj s opilcami asi 24 dedín. 

Gudžarát zakázal alkohol už roku 1960 k pocte duchovného vodcu Indie Mahátmu Gándhího, tamojšieho rodáka a abstinenta. Napriek tomu je na ňom závislých asi 4,3 percenta populácie. V susednom Rádžastháne sú to 2,3 percentá, aj keď je tu alkohol povolený.

Čelní predstavitelia dediny Motipura v štáte Gudžarát sa rozhodli proti vysokej miere alkoholizmu zakročiť tak, že uväznia opilcov do hrdzavých klietok. Tých potom nechajú napospas posmeškom školákov. Ak sa chcú z tohto ponižujúceho zariadenia dostať, musia zaplatiť pokutu vo výške 2 500 rupií (28 eur). Ten, koho pristihnú kupovať si alkohol, musí zaplatiť 5 100 rupií (58 eur). Vyzbierané peniaze z pokút venujú na náboženské festivaly. V obci je minimálne stovka žien, ktorých muži kvôli alkoholizmu nedokážu pracovať. Aj vďaka nim vznikla takáto klietka, uvádza portál Morning Express.

Kvôli fľašiam tvrdého prídu stovky žien o muža

Komunitný líder Motipury, Babu Nayak sa vyjadril, že tento experiment vykonáva 24 dedín. Väčšina z nich má priemerne 100 až 150 vdov, ktoré prišli o manželov najmä kvôli alkoholizmu. Práve ženy poskytujú  predstaviteľom moci v dedine tipy na opilcov. Dedina zriadila špeciálnu linku, na ktorú volajú predovšetkým ženy, aby nahlásili alkoholom omámených partnerov.

Tých potom umiestnia do klietok, kde strávia noc. Samozrejme, musia ešte zaplatiť aj pokutu. Ženy, ktoré takto "natrú" muža, navyše dostanú odmenu vo výške 501 až 1100 rupií (5 až dvanásť eur). 

„Noc strávená v klietke a varovanie komunitného vodcu pred sociálnym bojkotom sa ukázali ako hlavná prevencia (v boji s alkoholizmom),“ pochvaľuje si komunitný líder Motipury Babu Najak. Ten dodáva, že vďaka tomuto opatreniu majú v dedine o 90 percent menej násilností a rozruchu, ktoré spôsobujú práve opilci. Zaujímavý spôsob boja s alkoholizmom je navyše veľmi účinný. Muži sa konzumácii alkoholu na verejnosti vyhýbajú, dodáva Babu Najak.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:25