činaFacebook/Wiliam Fisk
StoryEditor

VIDEO Tancujúce a agresívne dôchodkyne desia Číňanov. Mladí sa bránia paralyzérmi

Jan HroniDnes20.10.2021., 15:00h
Čínu v stále väčšej miere rozčuľujú „gangy" starších žien, ktoré tancujú na veľmi hlasnú hudbu.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia sa ich boja konfrontovať, pretože bývajú agresívne až násilné. Niektorí však našli riešenie vo forme „paralyzéra", ktorý umožňuje na diaľku vypnúť reproduktory.

Ženy staršieho veku sa zhromažďujú na námestiach a v silno obývaných oblastiach, a veselo tancujú na veľmi hlasnú hudbu. Počas dňa by sa to asi dalo zniesť, lenže ženy sa k radostnému krepčeniu uchyľujú aj skoro ráno či v neskorých večerných hodinách.

Nemožno sa potom čudovať, že obyvatelia blízkych bytov a domovov sa nepozerajú na bláznenie žien, v čínštine neslávne prezývaných damas, tak priaznivo. Zároveň sa však boja s agresívnymi dôchodkyňami niečo urobiť.

Virálne videá ukazujú, ako sa „gang" dôchodkýň háda s basketbalistami a zápasí s nimi o ihrisko.

Dokonca sa stalo už aj to, že seniorky vnikli na futbalové ihrisko a zastavili tým hru, zasahovať musela dokonca polícia. Niekde dokonca spory prepukli v násilie. V Š'-ťia-Čuang obyvatelia domov začali hádzať na hlučné ženy páchnuce tofu, farby či motorový olej. Podľa niektorých správ z čínskych médií vrhali aj výkaly.

Niektorí nespokojní ľudia však našli elegantnejšie riešenie. Používajú paralyzér, ktorý vyzerá ako baterka a funguje ako diaľkový ovládač. Dôchodkyniam dokáže hlasnú hudbu z reproduktora jednoducho vypnúť, no zariadenie nie je úplne najlacnejšie.

Dedičstvo kultúrnej revolúcie

Podľa odhadov je v Číne asi 100 miliónov tancujúcich dôchodkýň. Ide o vyhľadávanou aktivitu, pretože staré ženy, ktoré často žijú samy alebo s mladšími členmi rodiny, sa tak môžu socializovať. Vznikajú medzi nimi putá, ženy spolu chodia aj nakupovať a stretávajú sa.

Aktivita má pôvod z doby kultúrnej revolúcie. Podľa denníka The South Morning Post ženy si týmto spôsobom môžu nostalgicky zaspomínať na dobu, kedy kolektivizmus hral v čínskej spoločnosti dôležitú úlohu.

„Väčšina z nich sú produkty éry Červených gárd, nerešpektujú spoločnosť ani životné prostredie," hovorí mladý muž z Kuej-jang. Skúšal s nimi raz hovoriť, ale polícia ho nenechala.

Čínske médiá aktivity starších dám oceňujú. Tancovanie na námestiach popisujú ako „priestor pre ich sociálny život“.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:14