Flickr/Visit Estonia
StoryEditor

Posledný kút Európy, kde vládnu ženy. Ako to vyzerá v jedinej dedine, v ktorej funguje matriarchát

som12.10.2021., 18:00h
Na geograficky izolovaných estónskych ostrovoch nájdeš poslednú matriarchálnu spoločnosti v Európe, kde sa staršie ženy starajú o každodenný život, zatiaľ čo ich manželia cestujú po mori.
Lajkuj Brainee.sk na

Matriarchát nie je len otázkou minulosti, ale môžeme ho nájsť v niektorých dnešných kultúrach. Na známe matriarcháty by si natrafil vo východnej Indii, Nepále, Číne, Južnej Amerike a rôznych častiach Afriky. Možno ťa to prekvapí, ale aj v Európe nájdeš spoločnosť, kde vládnu ženy. Konkrétne v Estónsku na izolovaných ostrovoch Kihn a Manija v Baltskom mori je matriarchát, ktorý je považovaný za posledný na Starom kontinente.

Príbeh neobyčajných žien žijúcich na estónskych ostrovoch priblížil dokumentárny projekt nórskej fotografky Anne Helene Gjelstadovej. Anne strávila 11 rokov fotografovaním životov starších žien na ostrovoch Kihnu a Manija a dúfa, že jej kniha bude slúžiť ako záznam, ktorý pomôže zachovať budúcnosť jedinečnej kultúry ostrovov.

Vzájomne si pomáhajú

Ostrovy nie sú úplne bez mužov. Tí však väčšinu času trávia na mori lovom. Miestne ženy tak prakticky ostali na správu komunity samé. Riadia farmy, starajú sa o polia a zvieratá. Ak sa pokazil traktor, musia ho vedieť opraviť.

Dokonca, ak chýbal pravoslávny kňaz, zvládli viesť aj bohoslužbu. Ich kľúčom je vzájomná pomoc. Je cítiť, že medzi nimi vládne silný komunitný duch.

Prostredie, v ktorom žijú, je často nehostinné. Vládnu tu tuhé zimy. Tie však ženy dokážu spoločnými silami prekonať. Nezlomil ich ani komunisticky režim a svoju kultúru si zachovali do dneška. Každoročne ostrovy navštevujú tisícky turistov, aby mohli na vlastné oči vidieť netradičný život žien, ale a pokochať sa ich ručnými prácami, tancom, hrami a hudbou. Hudba je obzvlášť dôležitou súčasťou ostrovných tradícií a sprevádza ručné práce, náboženské sviatky a iné oslavy.

Zanikajúca kultúra

Unikátny život žien s ich pribúdajúcimi rokmi pomaly mizne. Mladí utekajú z ostrova preč za vidinou lepšieho života.

Vďaka práci nórskej fotografky sa podarilo zachytiť aspoň časť jedinečnej vymierajúcej kultúry.

Vypočuj si tradičnú hudbu vo videu nižšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 23:02