TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák
StoryEditor

Slovensko a svet reaguje na zlato Štefečekovej. Zaslúži si obdiv, hovorí prezidentka

TASR29.07.2021., 09:18h
Mimoriadny výkon strelkyne Zuzany Rehák Štefečekovej, ktorá získala vo štvrtok zlatú olympijskú medailu v trape a podarilo sa jej prekonať aj svetový rekord, si zaslúži obdiv. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Lajkuj Brainee.sk na

„Srdečne gratulujem strelkyni Zuzane Rehák Štefečekovej k prvej zlatej medaile z Tokia pre Slovensko a veľmi sa teším, že sa stala olympijskou víťazkou v trape žien,“ uviedla hlava štátu. Poďakovala sa za fantastický výsledok a drží jej palce aj v ďalšej disciplíne, ktorá ju čaká v sobotu.

Rehák Štefečeková získala vo štvrtok zlatú olympijskú medailu v trape. Pre slovenskú výpravu vybojovala prvý cenný kov na hrách v Tokiu. Pre Rehák Štefečekovú je to najvýraznejší úspech v kariére a tretia medaila z OH. V rovnakej disciplíne získala striebro v roku 2008 v Pekingu i v roku 2012 v Londýne.

Zlato potvrdilo, že na Slovensku máme talenty

Premiér Eduard Heger zagratuloval strelkyni Zuzane Rehák Štefečekovej, ktorá v Tokiu získala vo štvrtok zlatú olympijskú medailu v trape a v novom systéme súťaže stanovila olympijský rekord.

„Krásny úspech, ktorý opätovne potvrdil, že na Slovensku máme športové talenty. Držím palce aj ostatným športovcom a ďakujem im za reprezentáciu Slovenska,“ uviedol predseda vlády.

Zuzana Rehák Štefečeková Zuzana Rehák Štefečeková TASR/M. Baumann

Fantastický úspech pre Slovensko

Víťazstvo strelkyne Zuzany Rehák Štefečekovej, ktorá v Tokiu získala vo štvrtok zlatú olympijskú medailu v trape, je fantastický úspech slovenského športu v streľbe. Uviedol to splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera (OĽANO).

„Obrovská gratulácia našej slovenskej trapistke Zuzke Rehák Štefečekovej za zlatú olympijskú medailu a za prekonanie svetového a olympijského rekordu v kvalifikácii,“ uviedol Kučera. Poznamenal, že sledoval finále s napätím v ranných hodinách nášho času aj so svojou štvorročnou dcérkou. „Teším sa na ďalšie boje, skvelé výkony a držím palce všetkým reprezentantom Slovenska,“ dodal.

Zuzana Rehák Štefečeková Zuzana Rehák Štefečeková TASR/M. Baumann

​Strelkyni k úspechu zablahoželal aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Na sociálnej sieti ocenil jej výkon aj prekonanie svetového rekordu.

Kollár zagratuloval k zisku zlatej medaily

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) na sociálnej sieti zagratuloval a poďakoval sa strelkyni Zuzane Rehák Štefečekovej, ktorá získala vo štvrtok zlatú olympijskú medailu v trape a podarilo sa jej prekonať aj svetový rekord v kvalifikácii.

Polášek držal palce pred TV

Olympijské zlato strelkyne Zuzany Rehák Štefečekovej si priamo v Asaka Shooting Range užívala aj jej reprezentačná kolegyňa Danka Barteková. Na diaľku zasa fandili tenista Filip Polášek a plavkyňa Andrea Podmaníková. Obaja sa na OH predstavili po prvý raz, Polášek preto nevedel odpovedať na otázku, aké oslavy sa rozprúdia po návrate olympijskej víťazky do olympijskej dediny.

„Zuzka vyzerala, ako keby išla na nákup. Strieľala úplne rutinne, neskutočne. Prišla som sa na ňu pozrieť od druhej položky a bol to skvelý zážitok. Išla precízne a sebavedomo,“ povedala Barteková.

Danka Barteková Danka Barteková TASR

​Slovenská reprezentantka v skeete priznala, že na tribúne bola veľmi nervózna: „Veľmi ťažko sa mi to prežívalo, už po prvej dvadsaťpäťke v kvalifikácii som mala slzy na krajíčku, potom tiež. O finále ani nehovorím. Vedela som sa vcítiť do jej pocitov. Napokon to dokázala, mala to napísané niekde vo hviezdach. Zuzka je neskutočne talentovaná strelkyňa, má predispozície. Dokáže byť neuveriteľne pokojná a preto je silná, že vie odbúrať tlak a užiť si preteky. V tom ju obdivujem.“

Barteková verí, že úspech jej kolegyne pozdvihne aj podmienky strelcov na Slovensku: „Ja v to pevne verím. My najlepší nemáme zlé podmienky, ale máme národnú strelnicu, ktorá je v problémoch a to treba zlepšiť. Musíme si hľadať nástupcov a bude na tom treba popracovať.“

Tenista Polášek sledoval vystúpenie svojej krajanky v televízii na hotelovej izbe. „Je to super. Už sa to začalo kvalifikáciou, finále bolo úžasné. Teším sa. Ja fandím každému Slovákovi. Doteraz som vždy fandil pred televízorom doma, po prvý raz som fandil pred televízorom v Tokiu,“ povedal pre TASR.

Filip Polášek Filip Polášek TASR/M. Svítok

​S príchodom do olympijskej dediny sa pre zlatú medailistku pripravujú aj oslavy, pokiaľ to pandemické opatrenia dovolia. Polášek však nebude ich organizátor: „Ja som na olympijských hrách po prvý raz, neviem čo je tradícia. Treba sa obrátiť na niekoho, kto s tým má skúsenosti. Ale oslavy budú spoločné.“

Radosť mala aj 23-ročná plavkyňa Andrea Podmaníková, ktorá rovnako ako Polášek sledovala s napätím finále ženského trapu: „So Zuzkou sme spolubývajúce, o to viac sa teším. Po prvý raz mám šancu vidieť, ako niekto od nás získal medailu. Veľká poklona pre Zuzku, klobúk dolu. Ja by som to mentálne asi neustála. Mala som zimomriavky, veľmi sa teším,“ uviedla pre TASR.

Jány poďakoval Rehák Štefečekovej za narodeninový darček

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány oslavoval vo štvrtok 24. narodeniny. Ako uviedol po finále ženského trapu na olympijskej strelnici v Tokiu, jeho kolegyňa Zuzana Rehák Štefečeková mu lepší darček ako zlatú olympijskú medailu ani nemohla dať.

Jány mal vo štvrtok na programe tréning pred svojou druhou disciplínou, ktorou je ľubovoľná malokalibrovka 3x40. Práve počas finále ženského trapu triafal terče vo vedľajšej hale.

Patrik Jány Patrik Jány TASR/M. Baumann

„Odstrieľal som pár rán a potom som sa pozrel, ako sa to vyvíja. Vyvrcholenie som chcel pozerať celé. Ale keď zostali už len tri, išiel som radšej strieľať. Boli to nervy, nemohol som sa na to pozerať. Neviem si predstaviť, čo musela prežívať Zuzka. Po dvadsiatich ranách som sa otočil a tréner mi povedal, že máme zlato. Mám dnes narodeniny, takže mi dala krásny darček, ďakujem jej,“ povedal Jány.

Slovenský vzduchovkár tiež ocenil skvelý nástrel 125 bodov v kvalifikácii, ktorým Rehák Štefečeková vytvorila nový svetový rekord. „Som iný strelec, ale toto je výnimočné. Ten predchádzajúci rekord vydržal dva roky a streliť ho akurát na olympiáde, na to potrebujete mimoriadne čistú hlavu. Neviem si predstaviť, že by u nás niekto strelil rekord akurát na olympiáde.“

Jányho namotivovalo zlato reprezentačnej kolegyne na pondelkovú disciplínu. Slovenský olympionik by si chcel v Tokiu zopakovať finálovú účasť spred štyroch dní, vo vzduchovej puške na 10 metrov skončil siedmy. „Mňa namotivovalo moje prvé finále, teraz máme medailu, tak poďme do toho,“ vyhlásil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:39