Prvá olympijská víťazka v ženskom skejtbordingu má len 13 rokovTASR
StoryEditor

Len 13-ročná Japonka je prvou olympijskou víťazkou v ženskom skejtbordingu, získala zlato

TASR26.07.2021., 09:00h
Mladá olympionička získala zlato v disciplíne street.
Lajkuj Brainee.sk na

Domáca Japonka Momiji Nišijová sa stala historicky prvou olympijskou víťazkou v skejtbordingu. V premiére tohto športu pod piatimi kruhmi triumfovala len trinásť ročná olympionička v disciplíne street. V pondelkovom finále v Tokiu zvíťazila pred Rayssou Lealovou z Brazílie, bronz získala ďalšia Japonka Funa Nakajamová.

V Ariake Sports Parku to bol o cenné kovy najmä súboj mladučkých dievčat. V kvalifikácii pohoreli najväčšie favoritky Pamela Rosová a Leticia Bufoniová z Brazílie, ktoré doplatili na pády, resp. nízku náročnosť predvedených trikov. Nišijová vo veku trinásť rokov a 330 dní dosiahla 15,26 bodov, len o 127 dní mladšia Lealová dostala od rozhodcov 14,64 bodov. Bronz si vybojovala šestnásťročná Nakajamová (14,49).

Víťazná Japonka Momiji Nišijová (uprostred) pózuje so zlatou medailou s druhou Rayssou Lealovou z Brazílie (vľavo) a treťou Japonkou Funou Nakajamovou (vpravo) Víťazná Japonka Momiji Nišijová (uprostred) pózuje so zlatou medailou s druhou Rayssou Lealovou z Brazílie (vľavo) a treťou Japonkou Funou Nakajamovou (vpravo) TASR

Najmladšou olympijskou šampiónkou tak stále zostala skokanka do vody Marjorie Gestringová z USA, ktorá na OH 1936 v Berlíne vyhrala skoky z trojmetrovej dosky vo veku trinásť rokov a 268 dní.

V osemčlennom finále mali súťažiace dve 45-sekundové jazdy, v ktorých predviedli päť trikov, najhorší sa škrtal. Nišijová nadviazala na nedeľné zlato krajana Yutu Horigomeho.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:17