Olympics.com
StoryEditor

Česko rieši škandál: V olympijskej výprave sa šíri koronavírus, spoločný let ukazuje pochybenia

Tomáš MacekTASR22.07.2021., 15:10h
Všetci nakazení leteli do dejiska Olympiády spoločne vládnym špeciálom.
Lajkuj Brainee.sk na

V českej olympijskej výprave sa šíri koronavírus. Nákazu potvrdili už u troch športovcov a ako u prvého u lekára tenistov. Všetci leteli do Tokia spoločne vládnym špeciálom a existujú náznaky, že nedodržiavali počas letu opatrenia. To už preveruje aj Český olympijský výbor.

Tretím športovcom z českej olympijskej výpravy, u ktorého objavili koronavírus, je plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková. Pred ňou prišli o OH v Tokiu aj stolný tenista Pavel Širuček a plážový volejbalista Ondřej Perušič.

ČOV už medzitým spustil vyšetrovanie, či sa v priebehu letu dodržali všetky bezpečnostné opatrenia. Existujú podozrenia, že osoby na palube nemali počas letu nasadené respirátory.

"ČOV berie situáciu maximálne vážne a prijal ihneď všetky opatrenia k minimalizácii rizika pre všetkých dotknutých členov tímu. Aktuálny stav rieši v súlade s japonskými orgánmi takmer 24 hodín denne. Výsledok vyšetrovania bude známy o 14 dní," citoval server idnes.cz z oficiálneho vyhlásenia ČOV.

Ako prvý mal pozitívny test lekár výpravy Vlastimil Voráček, ktorý využil možnosť nenechať sa zaočkovať.

Prvé kontrolné PCR testy u blízkych kontaktov nakazených vyšli vo štvrtok v Olympijskej dedine negatívne, vzápätí však prišla správa o pozitívnom teste Markéty Nausch-Slukovej.

​Portál sport.cz však pripomenul, že nie je možné ho označiť za primárneho šíriteľa koronavírusu vzhľadom na to, ako rýchlo sa objavili ďalšie pozitívne testy.

Pozitívne prípady covidu medzi športovcami medzitým hlási aj výpravy USA, Veľkej Británie, Holandska, Kolumbia, Angoly a ďalších krajín.

Slováci zatiaľ bez pozitívnych prípadov

Zvládnuť olympiádu v čase neutíchajúcej pandémie koronavírusu je nesmierne náročná úloha, no slovenská výprava ju doteraz dokázala prestáť bez väčších problémov. Deň pred otvorením XXXII. hier v Tokiu je už takmer celá v krajine vychádzajúceho slnka a zatiaľ sa jej vyhli pozitívne prípady na koronavírus.

Do karantény však museli ísť dvaja členovia atletického tímu, keďže ich organizátori označili ako možné blízke kontakty nakazenej osoby. Štrnásťdňová karanténa však neovplyvní ich štart na hrách. Slováci našli v Japonsku dobré zázemie.

Ak sa situácia v dohľadnom čase nezlepší, je dosť možné, že do Tokia sa v lete pozrú iba samotní olympionici. Ak sa situácia v dohľadnom čase nezlepší, je dosť možné, že do Tokia sa v lete pozrú iba samotní olympionici. TASR

​Hlavná časť výpravy, ktorá má dokopy 41 športovcov, no ešte nie sú všetci v dejisku, sa usadila v Olympijskej dedine v Tokiu. Slováci si okrem toho rozložili ďalšie prípravné kempy, atléti sú v Urajasu, rýchlostní kanoisti v blízkosti Katori City a cestní cyklisti sú ubytovaní na predmestí hlavného mesta.

„Naša výprava v Japonsku je už takmer kompletná. Je rozdelená do štyroch skupín, cyklisti sú síce členovia tej časti, ktorá je v dedine, ale majú vysunuté ubytovanie asi 100 km od nej. Ich predbežný plán je taký, že pôjdu rovno z hotela na prvú súťaž 24. júla. Ešte sú na ceste niektorí športovci. Rory Sabbatini dorazil už dnes, potom prídu aj Ján Volko, chodci a ako posledný 30. júla Boris Makojev,“ priblížil vedúci výpravy Roman Buček.

Potešilo ho, že Slovákom sa na rozdiel od iných krajín podarilo zorganizovať prípravné kempy aj po tom, čo japonskí organizátori výrazne sprísnili ich podmienky.

„V kempoch nám vytvorili veľmi dobré podmienky, no športovci sú izolovaní od okolitého sveta. Atléti bývajú samostatne a môžu sa zdržovať len vo vyhradených priestoroch. Stravu im dovážajú, ale sú spokojní. Na tréningy chodia do 3 km vzdialeného areálu, kde majú taktiež vytvorenú bublinu a majú zabezpečené čo potrebujú. Kanoisti sú taktiež izolovaní, ale na vodu môžu ísť, kedy majú v pláne,“ uviedol.

Spokojnosť panuje aj s ubytovaním v olympijskej dedine. Slováci majú svoje priestory na 14. poschodí v budove číslo 6, odkiaľ je to približne 300 m do jedálne i do medzinárodnej zóny a na transportné mólo len o kúsok ďalej. Obavy sa nenaplnili ani z takzvaných „papierových“ postelí.

Tie sú vyrobené z akéhosi kartónu, no predstavitelia SOŠV uviedli, že sa na nich spí pohodlne. Športovcom tak najviac robia problémy vysoké teploty a vlhkosť. V olympijskom kanáli dosiahla voda dokonca 31 stupňov Celzia, vysoké horúčavy panujú aj na brokárskej strelnici: „Tie športoviská sú rozpálené. Strelnica je vyslovene betónová, v areáli divokej vody dnes niektorí športovci kolabovali. Preto máme chladiace vesty a čiapky, snažíme sa to zvládnuť,“ uviedol lekár tímu Roman Fano.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 05:57