HokejistiTASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Olympiáda v ohrození? Reprezentantov trápi koronavírus, v karanténe je šesť hráčov

iDnes21.01.2022., 15:06h
Čechov trápi koronavírus, do karantény muselo ísť šesť hráčov.
Lajkuj Brainee.sk na

Šesť českých hokejistov vo výbere trénera Filipa Pešána pre ZOH v Pekingu malo pozitívny test na koronavírus. Pešán to v piatok potvrdil novinárom pri online rozhovore.

Hovorca reprezentácie Zdeněk Zikmund uviedol, že dvanásťčlenný tím sa rozdelí na dve skupiny, pričom hráči s negatívnymi výsledkami nastúpia od soboty do sprísneného módu izolácie. „Hráči s negatívnym testom nastúpia do bubliny a budeme chcieť, aby odleteli 27. januára do Pekingu," uviedol Pešán.

Bol v tom veľký guláš

Tréner Čechov nešpecifikoval mená hráčov, ktorým vyšiel negatívny test. „Výsledky každodenného testovania sú iné. Nie som schopný povedať, kto a kedy sa presne vráti z karantény. Niektorí boli pred príletom negatívni, po prílete pozitívni, bol v tom veľký guláš. Jediné, čo viem, že sa pozitívni i negatívni hráči testujú na dennej báze," dodal Pešán.

Česi sa od pondelka pripravujú v pražskej O2 Aréne. Postupne sa v rôznych termínoch pripojujú k tímu hokejisti, ktorí sa do kempu zapájajú z prerušenej KHL.

Tomáš Hyka Útočník TASR/Martin Baumann

​Mužstvo mali doplniť gólmani Šimon Hrubec s Patrikom Bartošákom, obranca David Sklenička a útočníci Tomáš Hyka s Lukášom Sedlákom. Možno tak predpokladať, že zvyšní traja nakazení sú medzi týmito hráčmi.

Podľa Pešánových slov nikto z pozitívne testovaných nemá príznaky ochorenia: „Počas utorka a stredy sme zistili jedného, dvoch, potom troch pozitívnych, ktorí dokonca normálne trénovali a chodili do posilňovne. Všetko sme sa dozvedeli iba na základe testov.“

Situácia je zložitá

Zo skupiny negatívnych by nikto od sobotného večera nemal svojvoľne opúšťať hotel v tesnom susedstve haly. Členovia reprezentačného výberu sa budú presúvať iba medzi ubytovaním a ľadovou plochou. Hráči z izolácie sa budú postupne pripájať. Kedy presne, to sa bude odvíjať od výsledkov ďalších testov.

„Situácia je zložitá a mení sa každou hodinou. Nemáme teraz šancu čokoľvek meniť, len sčítame hráča a testujeme. Pobijeme sa s tým,“ uviedol ustarostený tréner. „V hre bolo aj zrušenie kempu, ale potom by sme mohli na poslednú chvíľu zistiť, že je polovica tímu pozitívna... Takže sa teraz do bubliny snažíme dostať čo najviac hráčov a súčasne trénovať.“

Hrubec Brankár TASR/AP/Michal Svítok

​Príprava však momentálne prebieha vo veľmi nízkom počte hokejistov.

„Dvakrát sme trénovali len s dvoma hráčmi a jedným brankárom, nič moc natrénovať nejde, snažíme sa len hráča udržiavať v prevádzke,“ doplnil Pešán.

Skomplikovanie situácie by malo urýchliť aj nomináciu. Tréneri s generálnym manažérom Petrom Nedvědom totiž spoločne dlho diskutovali a v sobotu pravdepodobne zverejnia, kto zaberie zostávajúce 25. miesto v zostave pre olympijské hry.

​Pred vstupom do olympijského turnaja čaká český národný tím v nedeľu 6. februára tréningové stretnutie so Švédskom. Do turnaja pod piatimi kruhmi vstúpi Česi v stredu 9. februára o 14:10 SEČ proti Dánsku.

O dva dni neskôr hokejisti absolvujú v základnej skupine B od 9:40 SEČ súboj so Švajčiarskom a v sobotu 12. februára o 14:10 SEČ nastúpi proti Rusku.

Základné skupiny skončia 13. februára a po dni voľna budú v utorok 15. februára nasledovať kvalifikačné zápasy predkola play off. Už deň potom príde na rad štvrťfinále, do ktorého postúpia priamo víťazi skupín, najlepší celok z druhých miest a lepšie celky z predkola. Nový olympijský víťaz bude známy v nedeľu 20. februára, finále sa odohrá od 5:10 SEČ.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:23