Nórske hádzanárky hovorili o sexizme (ilu)facebook.com/Zonta Club Riverside
StoryEditor

Koniec sexizmu v plážovej hádzanej: Športovkyne už nemusia hrať v bikinách

iDnesČTKTASR02.11.2021., 09:27h
Po protestoch už nebude pre plážové hádzanárky povinný predpísaný spodný diel bikín.
Lajkuj Brainee.sk na

Najmä v škandinávskych krajinách odsudzovali pravidlo, podľa ktorého museli plážové hádzanárky hrať v plavkách. Medzinárodná hádzanárska federácia teraz na kritiku zareagovala a povolila ženám rovnako ako mužom nosiť šortky. Nesmú byť však príliš voľné a musia končiť desať centimetrov nad kolenami. Informuje o tom portál iDnes.

„Medzinárodná hádzanárska federácia (IHF) tak vypočula protesty, ktoré v júli odštartovali nórske reprezentantky a ženy od tejto chvíle budú môcť nosiť krátke úzke nohavice,“ informuje agentúra AP.

Nórske reprezentantky v plážovej hádzanej, ktoré si v zápase na ME o bronz obliekli šortky namiesto predpísaných bikín, dostali pokutu 1500 eur. Nórsky minister športu následne označil rozhodnutie za úplne smiešne. Protest proti sexizmu a prílišnému odhaľovaniu podporila aj popová speváčka Pink. Tá sa ponúkla, že túto pokutu rada zaplatí.

V minulosti riešili obdobný problém aj plážové volejbalistky, ktoré predtým mohli hrať iba v bikinách s maximálnou šírkou sedem centimetrov alebo v jednodielnych plavkách. V roku 2012 Svetová federácia FIVB upravila pravidlá tak, aby umožnila hrať plážový volejbal aj ženám z krajín, kde nie je výrazné odhaľovanie povolené z náboženských dôvodov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:48