Reuters
StoryEditor

Návšteva pápeža vyšla štát na 7,6 milióna. Počas jeho prítomnosti bude aj protest za odluku cirkvi od štátu

Ľubomíra Somodiová10.09.2021., 17:00h
Demonštranti upozorňujú politikov, že už tri desaťročia nenaplnili požiadavku z čias Nežnej revolúcie na odluku cirkvi od štátu.
Lajkuj Brainee.sk na

Už túto nedeľu navštívi pápež František Bratislavu. Kým mnohí veriaci ho budú v uliciach hlavného mesta vítať s nadšením, iní ľudia chcú počas jeho príchodu upozorniť na potrebu odluky cirkvi od štátu. Inštitút ľudských práv spolu s o.z. Ethos organizujú v nedeľu popoludní na Námestí SNP demonštráciu.

Okrem odluky cirkvi od štátu, majú organizátori v pláne upozorniť na tzv. Vatikánske zmluvy a vyjadriť podporu obetiam zneužívania kňazmi. Zatiaľ účasť ohlásilo približne 2-tisíc ľudí.

Popieraniu zmyslu slobody vierovyznania

„Vatikánske zmluvy vytvárajú jednoznačne diskriminačnú situáciu a to nie len pre ateistov, ktorých sloboda neveriť je rovnakým ľudským právom ako sloboda vierovyznania, ale aj pre malé cirkvi a neregistrované náboženstvá,“ hovorí riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Podľa názoru aktivistov dochádza nie len k nerovnému zaobchádzaniu štátu s občanmi rôznych vierovyznaní, ale aj k popieraniu zmyslu slobody vierovyznania. „Kvalita dodržiavania slobody vierovyznania sa totiž nemeria možnosťami väčšinovej cirkvi, ale tých menšinových,“ dopĺňa.

 Ako problém vidia financovanie cirkví zo štátneho rozpočtu.

7,6 miliónová návšteva

Začiatkom týždňa vláda odobrila ďalšie 2,2 milióny na návštevu pápeža na nepredvídané dodatočné alebo vyvolané výdavky na organizačné či technické a administratívne zabezpečenie zabezpečenie návštevy. Vládny kabinet schválil ešte v auguste na tento účel viac ako 5,4 milióna eur.

Protest v čase pápežovej prítomnosti však mnohí ľudia považujú za zlý nápad a neúctu k jeho osobe. Takéto komentáre sa objavili aj pod udalosťou na Facebooku, ktorá pozýva ľudí na protest.  „S odlukou súhlasím, ale nechápem, prečo sa protest musí konať práve v deň návštevy pápeža. Čo takto o týždeň?“ Pýta sa jedna z užívateliek sociálnej siete. „Tiež si myslím, že takýto protest práve počas návštevy pápeža je vyslovene nevhodný,“ dodáva ďalší diskutujúci.

Protest nie je zameraný voči osobe pápeža

Podľa organizátorov akcia nie je zameraná voči osobe pápeža ani konkrétnemu vierovyznaniu. „Je zameraná výhradne voči nekalým praktikám niektorých cirkevných bossov a politikov. Ak má niekto pocit, že legálna demonštrácia je neúctou, tak by si mal pozrieť kalendár, že máme rok 2021 a nie temný stredovek a zároveň prečítať našu ústavu, ktorá hovorí, že SR sa neviaže na žiadnu ideológiu alebo náboženstvo,“ tvrdí Weisenbacher.

„Hlava miniatúrneho vatikánskeho štátu si preto zasluhuje rovnakú úctu ako hlava akéhokoľvek iného štátu, s ktorým máme diplomatické vzťahy,“ myslí si.

Na otázku, ako vníma cirkev takýto protest, nám zatiaľ Konferencia Biskupov Slovenska neodpovedala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:39