TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Bývalý generálny prokurátor Trnka stojí pred súdom v kauze Gorila. Odmietol urobiť vyhlásenie o vine

TASR06.09.2021., 09:45h
Pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I Marekom Filom sa začalo v pondelok prvé hlavné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila.
Lajkuj Brainee.sk na

Na pojednávanie sa dostavil krátko pred jeho začiatkom Dobroslav Trnka v sprievode svojho obhajcu a prítomný je aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). K obvineniam sa Trnka pred začiatkom procesu vyjadrovať odmietol. Proces je naplánovaný aj na utorok a následne na 13. a 14. septembra.

Na utorok je predvolaný ako svedok ďalší bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na súd na začiatku mája. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal na začiatku marca návrh na podanie obžaloby na Trnku na ÚŠP.

Podľa záverov vyšetrovateľa si bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nemal splniť povinnosť vyplývajúcu mu zo zákona, teda stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel. Obvinený mal podľa slov polície zločin spáchať ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhší čas.

TASR/Jakub Kotian

​Od podnikateľa Mariana Kočnera mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Dobroslava Trnku z tohto zločinu v decembri 2019. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014. Podľa polície si nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila.

Nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Konať tak mal s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a podnikateľovi Marianovi Kočnerovi. Trnkovi naďalej trvá dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora. Koncom mája ho generálny prokurátor SR Maroš Žilinka preložil z Generálnej prokuratúry (GP) SR na Krajskú prokuratúru v Žiline.

TASR/Jakub Kotian

Vyhlásenie o vine odmietol a vinu popiera

Trnka odmietol pred Okresným súdom Bratislava I uzavrieť dohodu o vine a treste a urobiť vyhlásenie o vine. K obžalobe prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa vyjadrí.

„Som nevinný. Myslím si, že počas hlavného pojednávania preukážeme, kde sú pochybenia vyšetrovateľa a nesúlad s časovým stavom vývoja kauzy. Rozhodne nezávislý súd,” zdôraznil Dobroslav Trnkovi.

Podľa neho akékoľvek dôkazy ku kauze spisu s krycím názvom Gorila sa našli u podnikateľa Mariana Kočnera. „Ja som dôkazmi uvádzanými v spise Gorila nedisponoval,” povedal ďalej.

„Obžalobu odmietame. Skutok sa nestal a môj klient ju nespáchal,“ zdôraznil zase po prednese obžaloby zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) obhajca Dobroslava Trnku. Následne začal prokurátor čítať zápisnice z výsluchov svedkov v prípade.

Prokurátor číta výpovede svedkov

Postupne prokurátor prečítal výpovede priateľa Dobroslava Trnku Oskára Bereczka, jeho syna Tibora a následne aj výpoveď exsiskára Petra Tótha. Bereczk spoločne s Trnkom a podnikateľom Lórantom Kósom mali vydierať finančníka Jaroslava Haščáka spisom Gorila.

Pred samosudcom OS Bratislava I sa čítala aj výpoveď Kósu, ktorý priznal, že s Trnkom má dobrý a priateľský vzťah.

Haščák tvrdí, že ho Trnka nevydieral

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka nevydieral finančníka Jaroslava Haščáka nahrávkou Gorily. Tvrdí to Haščák, ktorého svedeckú výpoveď v pondelok čítali na procese pred Okresným súdom (OS) Bratislava. 

TASR/ Jakub Kotian

„Dobroslav T. ma nikdy nevydieral, ani mi zvukovú nahrávku Gorila neponúkal a ani mi ju nikdy nepúšťal,” vypovedal v minulosti Haščák. Pripomenul, že po rozhodnutiach Ústavného súdu aj Krajského súdu v Bratislave mali byť všetky nahrávky z akcie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila zlikvidované.

„Pokiaľ by Dobroslav T. nahrávkou disponoval, mal ju, podľa Haščáka, odovzdať. „Dostával som ponuky na odkúpenie zvukových a dokonca aj videonahrávok, a to od anonymných osôb. Nikdy som na žiadne ponuky nereflektoval,” uvádza sa v svedeckej výpovedi Haščáka, ktorú prečítal samosudca OS Bratislava I.

Na súde sa čítala aj svedecká výpoveď podnikateľa Mariana Kočnera. Ako vyplynulo počas pojednávania, Marian Kočner riadne nevypovedal, keďže namietal zákonnosť telefonického rozhovoru jeho s Dobroslavom Trnkom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:51