Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Minimálna mzda sa zvýši. Od budúceho roka bude na úrovni 646 eur mesačne

TASR23.08.2021., 15:30h
Výška minimálnej mzdy v roku 2022 bude na úrovni 646 eur mesačne. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) na sociálnej sieti počas rokovania tripartity.
Lajkuj Brainee.sk na

Dodrží sa tak automat, ktorý určuje minimálnu mzdu ako 57 % priemernej mzdy spred dvoch rokov. Medziročne sa tak zvýši minimálna mzda o 23 eur.

Na tripartite sa tak nevyhovelo požiadavkám odborárov v Konfederácii odborových zväzov (KOZ) SR, ktorí žiadali zvýšiť minimálnu mzdu na základe predošlého automatu (60 % priemernej mzdy spred dvoch rokov), na 680 eur na mesiac.
Naopak, vyhovelo sa zamestnávateľom, ktorí odporúčali zachovať automat, ktorý hovorí o určení výšky minimálnej mzdy ako 57 % priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR v stanovisku píše, že do budúcna navrhuje prehodnotiť spôsob výpočtu minimálnej mzdy a určiť ju ako 60 % mediánovej mzdy. V budúcnosti by tiež prijali aj úplné zrušenie minimálnych mzdových nárokov.

V rovnakom duchu sa vyjadrili aj Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) a Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nemalo k návrhu zákona žiadne zásadné pripomienky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:51