Pixabay/WikimediaImages
StoryEditor

Krajinou sa prehnali silné búrky. Banská Bystrica vyhlásila mimoriadnu situáciu, hasiči zasahovali celú noc

TASR17.08.2021., 10:42h
Banská Bystrica vyhlásila v utorok mimoriadnu situáciu. Počas noci z pondelka na utorok sa mestom prehnal silný vietor spojený s dažďom a krupobitím, ktorý spôsobil v meste veľké škody.
Lajkuj Brainee.sk na

Od skorých ranných hodín sú v teréne všetky záchranné zložky, ktoré pomáhajú obyvateľom. Informovala o tom Dominika Grešková z kancelárie primátora. Silná búrka sprevádzaná intenzívnym nárazovým vetrom, ktorá sa okolo polnoci prehnala Banskou Bystricou, spôsobila rozsiahle škody na majetku v centre mesta aj na sídliskách.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková, od 8.00 h zasadá krízový štáb mesta, ktorý sumarizuje napáchané škody. Hasiči sú od skorého rána v plnom nasadení. Popadalo veľa stromov na cesty aj železničnú trať a poškodili autá. Výčiny počasia si odniesli aj strechy niektorých domov či materskej škôlky.

Na Námestí SNP a v okolí rozmetalo letné terasy, prístrešky i stánky. Pre strhnuté trolejbusové vedenie sa do Rooseveltovej nemocnice dá momentálne dostať iba náhradnou dopravou. Trolejbus tam nepremáva, o čom už informovala nemocnica na sociálnej sieti. Kompetentní žiadajú obyvateľov o trpezlivosť, na odstraňovaní škôd sa pracuje, ale potrvá to dlhší čas. Facebook/Vojenské športové centrum Dukla

Najhoršia situácia bola okrem Rooseveltovej nemocnice na sídlisku Fončorda, v Sásovej či Podlaviciach, kde strhlo viacero striech z rodinných domov.

Facebook/Vojenské športové centrum Dukla

„V súčasnosti sú spriechodnené všetky hlavné tepny. Mesto má k dispozícii plachty na prekrytie domov a spolu s hasičmi zabezpečuje výškovú techniku a plošiny potrebné na pomoc obyvateľom rodinných domov, najmä v Podlaviciach a v Sásovej,“ zdôraznila Grešková.

Facebook/Vojenské športové centrum Dukla

„V teréne sú desiatky zamestnancov mesta, mestských spoločností a dobrovoľníkov, ktorí operatívne reagujú a vykonávajú potrebné pomocné práce. Usilujeme sa postupovať systematicky a vzhľadom na zlepšujúce sa počasie verím, že sa situácia ustáli. Banskobystričania si vždy vedeli pomôcť, a preto prosím obyvateľov, ktorí majú tú možnosť, aby aj tentoraz prejavili spolupatričnosť a podali pomocnú ruku svojim susedom a známym, ktorým nočná búrka zničila majetok alebo sa momentálne v čase dovolenkového obdobia nachádzajú mimo svojho bydliska,“ reagoval po zasadnutí krízového štábu mesta primátor Ján Nosko.

Facebook/Vojenské športové centrum Dukla

Verejný cintorín v Košiciach zatvorili

Verejný cintorín v Košiciach z dôvodu kalamitnej situácie pre verejnosť zatvorili. Pre TASR to za Správu mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach potvrdil Peter Sasák s tým, že búrka v noci z pondelka na utorok poškodila viacero stromov v rámci mesta. Odhaduje, že následky budú odstraňovať dva týždne.

„Na cintoríne došlo k poškodeniu stromov, sú tu popadané konáre, rozfúkané ozdoby aj kahance z hrobov. Niektoré konáre sú nalomené nad chodníkmi, práve ich pomocou plošiny odstraňujeme. K uzávere došlo z bezpečnostných dôvodov,“ povedal.

Podľa jeho slov už niektoré chodníky na cintoríne vyčistili. Plánované obrady sa uskutočnia v riadnom čase. Odhaduje, že v stredu (18. 8.) by už cintorín mohol byť sprístupnený pre verejnosť.

V rámci mesta je poškodených viacero stromov. Vážna situácia je podľa neho aj v okolí nemocnice na Triede SNP. „Mám informácie, že sú zničené celé stromoradia. Riešime to postupne, v prvom rade sa snažíme zabezpečiť bezpečnosť a prejazdnosť úsekov,“ povedal.

Vo viacerých obciach Bardejovského okresu platí zvýšený stupeň povodňovej aktivity

Vo viacerýchch obciach Bardejovského a Staroľubovnianského okresu platí po búrkach zvýšený stupeň povodňovej aktivity (SPA). Ako pre TASR uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, prednosta Okresného úradu v Bardejove vyhlásil v pondelok k 21.00 h na Hornej Topli v územnom obvode okresu Bardejov tretí SPA.

Silné búrky sa vyskytli v spomenutých okresoch v nedeľu (15. 8.). Vplyvom silných zrážok a búrkovej činnosti došlo podľa Bocáka aj počas pondelňajšieho večera na viacerých miestach východného Slovenska k zvýšenej povodňovej aktivite.

„Správca toku vykonáva bezprostredné zabezpečovacie práce po povodni v lokalitách, kde to hladina vody dovoľuje a zároveň sleduje aktuálnu hydrologickú situáciu. Ide najmä o odstraňovanie nánosov zátaras a pomiestnu stabilizáciu poškodených korýt vodných tokov. V súvislosti s povodňami je v postihnutých lokalitách 60 pracovníkov a 35 kusov techniky,“ povedal Bocák.

TASR/Roman Hanc

„K dnešnej 9.00 h boli v súvislosti s hydrologickou situáciou tretie SPA vyhlásené v obciach Zborov, Kurov, Hrabské, Lenartov, Snakov, Gerlachov, Malcov v okrese Bardejov a v obci Ľubotín v okrese Stará Ľubovňa. Tretí SPA je vyhlásený aj na Hornej Topli v okrese Bardejov. Druhé SPA sú vyhlásené v obciach Rokytov, Cigeľka, Tarnov, Zlaté v okrese Bardejov a na tokoch v územnom obvode okresu Bardejov,“ doplnil Bocák.

Stupne povodňovej aktivity sa podľa jeho slov môžu počas dňa meniť v závislosti od aktuálnej hydrologickej situácie a priebehu záchranných a zabezpečovacích prác.

Množstvo výjazdov

V súvislosti s prívalovými zrážkami mali hasiči v Prešovskom kraji od pondelka (16. 8.) do utorka 7.00 h celkovo 16 výjazdov. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová, zasahovalo 46 príslušníkov HaZZ s 20 kusmi techniky.

„Ich pomoc bola potrebná najmä pri odstraňovaní spadnutých stromov z cestných komunikácií, odčerpávaní vody zo zatopených záhrad, pivníc a suterénov rodinných domov a pri odstraňovaní nečistôt a nánosov bahna z miestnych komunikácií,“ priblížila Knišová.

Najviac zasiahnuté boli obce Gerlachov, Malcov, Snakov a Hrabské v okrese Bardejov, kde spolu s profesionálnymi hasičmi zasahovali aj dobrovoľné hasičské zbory okolitých obcí.

TASR/KR HaZZ v Žiline

​Príslušníci z hasičskej stanice v Levoči mali štyri výjazdy, zo Starej Ľubovne a Ľubotína mali tri výjazdy, rovnako i hasiči z Bardejova. Dva výjazdy mali hasiči z Vranova nad Topľou a po jednom z Humenného a zo Sniny. Príslušníci zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom išli do terénu dvakrát.

Následky dažďa likvidovali aj v Trnavskom kraji

Desať zásahov profesionálnych hasičov a ďalších šesť výjazdov dobrovoľných hasičov si v Trnavskom kraji od pondelka vyžiadali následky dažďa spojeného so silným s vetrom. Podľa informácií hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Leny Košťálovej zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov z cestných komunikácií a odčerpávaní vody z pivníc.

Príslušníci z hasičskej stanice v Trnave boli na výjazdoch spolu päťkrát, z hasičskej stanice v Šamoríne raz a z hasičskej stanice v Senici a Kútoch štyrikrát. „Celkovo pri udalostiach zasahovalo 32 príslušníkov s desiatimi kusmi hasičskej techniky. K šiestim ďalším zásahom boli privolané aj dobrovoľné hasičské zbory obcí Jablonica, Jelka, Koválov a Šamorín s 23 členmi a šiestimi kusmi hasičskej techniky. Dobrovoľní hasiči sa podieľali pri odstraňovaní spadnutých stromov a odčerpávaní vody z pivníc,“ doplnila Košťálová.

Mnohé odberné miesta na západe sú bez elektrickej energie

Západoslovenská energetika (ZSE) aktuálne eviduje približne 2800 odberných miest bez elektrickej energie, najviac v oblasti Nových Zámkov a Nitry. Poruchy by mali byť odstránené v priebehu dňa.

Celkovo ZSE evidovala v noci v dôsledku búrky 30-tisíc zákazníkov bez elektrickej energie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Bratislavskí hasiči okrem popadaných stromov nezaznamenali väčšie škodové udalosti.

Elektrické vedenia vyžarujú elektrickú aj magnetickú energiu - takže spôsobujú rakovinu? Nie, podľa faktov amerického onkologického inštitútu o elektromagnetických poliach a rakovine. Elektrické vedenia vyžarujú elektrickú aj magnetickú energiu - takže spôsobujú rakovinu? Nie, podľa faktov amerického onkologického inštitútu o elektromagnetických poliach a rakovine. pxhere.com

„Vzhľadom na extrémne silnú búrku, ktorá bola v noci na západnom Slovensku, prišlo na viacerých miestach k výpadku elektrickej energie. Celkovo sme počas noci evidovali 30.000 zákazníkov bez elektrickej energie. Najviac postihnuté boli oblasti Levice, Nitra, Nové Zámky a Partizánske,“ priblížila Dobošová.

Väčšinu porúch sa podarilo odstrániť ešte v priebehu noci, niektoré si vzhľadom na svoj rozsah vyžadujú dlhší čas. „Aktuálne evidujeme ešte približne 2800 odberných miest bez elektrickej energie, najviac v oblasti Nových Zámkov a Nitry. Na odstránení porúch pracujú pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej nepretržite, predpokladáme, že poruchy budú odstránené v priebehu dnešného dňa,“ doplnila hovorkyňa.

Následky búrok v Žilinskom kraji likvidovalo 149 hasičov

Následky dažďa, vetra a búrok v Žilinskom kraji odstraňovalo od pondelka večera do utorka rána 66 profesionálnych a 83 dobrovoľných hasičov. Nasadili pri tom 44 kusov techniky. TASR o tom informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

Profesionálni hasiči zasahovali 19-krát, dobrovoľní 20-krát. „Išlo o odstraňovanie popadaných stromov a konárov na cesty, na železničnú trať, elektrické vedenie, vozidlá, čistenie upchatých priepustov na cestách. Tiež o odčerpávanie vody zo zatopených rodinných domov a ulíc, či evakuáciu detí zo stanového tábora,“ konkretizoval Kypus.

Výluky na tratiach

Železnice Slovenskej republiky odstraňujú viaceré poruchy na tratiach v dôsledku búrok. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. Poruchy odstraňujú prevažne na strednom Slovensku, ale aj na Orave.

vlaky, doprava, železnice vlaky, doprava, železnice HN Pavol Funtál

​Popadané stromy evidujú v úsekoch Handlová – Sklené pri Handlovej, Banská Bystrica – Slovenská Ľupča a Oravský Podzámok – Dlhá nad Oravou. Výluka je aj v úseku Plaveč – Muszyna (Poľsko) pre zaplavenú časť trate. Výpadok napájačov spôsobil výluku trakčného vedenia v úseku Žarnovica – Nová Baňa – Hronský Beňadik. Premávajú tu náhradné autobusy.

V Hronskej Dúbrave vplyvom búrky a silného vetra strhlo prístrešok staničnej budovy koľaje. Poruchy odstraňujú aj v okolí Hronskej Dúbravy, kde skoro ráno vlaky zastavovali pred spadnutými stromami. V úseku Valaliky – Geča zaznamenali konáre stromov na trakčnom vedení.

V noci a skoro ráno evidovali ŽSR poruchy v dôsledku nepriaznivého počasia aj v úsekoch v okolí Brezničky, Kremnických Baní, Dolného Kubína, Trstenej či v úseku Ivanka pri Nitre – Nitra.

Energetická kalamita na strednom Slovensku

Nočné búrky sprevádzané silným vetrom spôsobili na strednom Slovensku rozsiahlu energetickú kalamitu. V týchto chvíľach je bez dodávky elektriny stále viac ako 75-tisíc odberných miest. Stredoslovenská distribučná (SSD) má bez napätia takmer 900 trafostaníc.

TASR o tom informoval špecialista externej komunikácie SSD Miroslav Gejdoš s tým, že energetici sú v maximálnom možnom nasadení, no ešte nie je možné odhadnúť, kedy sa im podarí odstrániť jednotlivé poruchy.

Na úrovni vysokého napätia riešia elektrikári 46 porúch. Väčšinu z nich spôsobil silný vietor, ktorý vyvracal stĺpy a stromy v blízkosti elektrických vedení. Tie v mnohých prípadoch popretŕhali alebo pozhadzovali vodiče.

elektrina, elektrické vedenie elektrina, elektrické vedenie Pavol Funtál

„Problémy s distribúciou elektriny má množstvo lokalít v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Najvážnejšie je to v okresoch Prievidza, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Lučenec,“ priblížil Gejdoš.

Ako dodal, poruchy sú také rozsiahle a početné, že v mnohých prípadoch prebieha ešte len ich presná identifikácia. Zdôraznil, že v tomto smere je najväčšou prekážkou hornatý terén a dlhé lesné prieseky v ťažko prístupných oblastiach.

„Obnovovanie dodávky elektriny bude prebiehať podľa priority tak, aby sa vyriešili najprv problémy na úrovni vysokého napätia s dosahom na najviac obývané oblasti. Poruchy na úrovni nízkeho napätia, prípadne záhradkárske, chatové a rekreačné oblasti sa dostanú na rad neskôr,“ vysvetlil.

Spoločnosť prosí všetkých zasiahnutých odberateľov o pochopenie a trpezlivosť. Zároveň ich žiada, aby nepreťažovali poruchovú linku a volali na ňu len v nevyhnutných prípadoch, teda pri ohrození života, zdravia alebo majetku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:03