Unsplash/Jack Cohen
StoryEditor

Obrovská tragédia v letnom tábore na Turci. V noci po zásahu blesku zomrelo dieťa, ďalšie sa zranili

TASR17.08.2021., 09:14h
V letnom tábore v Turčeku v okrese Turčianske Teplice sa v noci na utorok údajne následkom víchrice zranilo sedem detí. Ďalšiemu z nich záchranári nedokázali pomôcť. TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.
Lajkuj Brainee.sk na

„V noci z utorka na stredu sme prijali oznámenie, že v detskom letnom tábore v k.ú. obce Turček okres Turčianske Teplice došlo za doposiaľ presne nezistených okolností k zraneniu viacerých detí. Jedno dieťa utrpelo zranenia, ktorým, žiaľ, podľahlo,” píše polícia na sociálnej sieti. Televízia Markíza priniesla informáciu, že sedemročného chlapca mal v noci zasiahnuť blesk.

„Na miesto boli ihneď vyslané všetky dostupné policajné hliadky aj tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. V súčasnosti vykonávame všetky potrebné prvotné procesné úkony s cieľom zdokumentovania skutku a rozhodnutia v zmysle Trestného poriadku,” dodáva polícia.

„Môžem potvrdiť, že sme krátko po polnoci prijali tiesňové volanie na linku 155 o tom, že v tábore údajne víchrica zhodila stany a na mieste sa majú nachádzať zranené deti,” uviedla Krčová. Išlo podľa nej o ťažšie dostupný terén s popadanými stromami, preto bol zásah koordinovaný s hasičmi aj políciou.

Toto je jeden z najrozšírenejších mýtov o počasí. V skutočnosti môže blesk zasiahnuť rovnaké miesto viac ako raz, najmä ak je objekt vysoký, špicatý a osamotený. Budovu Empire State Building napríklad zasiahne blesk viac ako 100-krát za rok. Toto je jeden z najrozšírenejších mýtov o počasí. V skutočnosti môže blesk zasiahnuť rovnaké miesto viac ako raz, najmä ak je objekt vysoký, špicatý a osamotený. Budovu Empire State Building napríklad zasiahne blesk viac ako 100-krát za rok. Pixabay

„Žiaľ, vyslaní záchranári už jednému z detí nedokázali pomôcť, ďalších sedem bolo po ošetrení prevezených do nemocníc v okolí,” ozrejmila s tým, že viac informácií vzhľadom na to, že ide o maloleté osoby, nemôže poskytnúť. Vzhľadom na citlivosť prípadu ani polícia nebude poskytovať k predmetnej udalosti žiadne bližšie informácie až do skončenia vyšetrovania.

Podľa prvotných informácií mal zahynúť po zásahu bleskom, to sa však nepotvrdilo. Privaliť ho mala konštrukcia stanu. Vecou sa zaoberá polícia. K udalosti došlo v utorok krátko po polnoci. Hasiči informovali, že následkom búrky došlo k poškodeniu a vyvráteniu šiestich stanov s deťmi.

Nemocnice v Martine a Žiari nad Hronom potvrdili, že zdravotný stav štyroch zranených detí zo stanového tábora je stabilizovaný. Piate je mimo ohrozenia života. Ďalšie dve deti po ošetrení na urgentnom príjme banskobystrickej detskej nemocnice pustili do domáceho liečenia.

Stanový tábor so 104 deťmi rozmetalo

Letný stanový tábor v obci Turček v okrese Turčianske Teplice zničila v noci z pondelka na utorok veterná kalamita. Nachádzalo sa v ňom 104 detí, z ktorých sedem utrpelo zranenia a jedno prišlo o život. TASR o tom informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline.

TASR/Ján Krošlák

Gröhling vyjadril sústrasť rodine chlapca

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyjadril úprimnú sústrasť rodine a pozostalým sedemročného chlapca, ktorý zomrel po zásahu blesku v detskom tábore v Turčeku. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Boli sme informovaní, že v tábore v Turčeku po zásahu blesku zomrel sedemročný chlapec. Je to obrovská tragédia,” skonštatoval minister.

Premiér: Tragédia v Turčeku zasiahla Slovensko

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyjadril úprimnú sústrasť rodine a pozostalým dieťaťa, ktoré po búrke zomrelo v detskom tábore v Turčeku. Zraneným deťom poprial skoré uzdravenie.

„Tragédia v detskom tábore Turček zasiahla Slovensko. Vyhasnutie ľudského života je vždy bolestivé, obzvlášť, ak ide o dieťa,” skonštatoval na sociálnej sieti. Premiér verí, že všetky zranené deti budú časom v poriadku. Zaželal im skoré uzdravenie.

Prezidentka myslí na rodičov chlapca, ktorý zahynul

Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú veľmi zarmútila správa o tragédii, ktorá sa počas silnej búrky odohrala v detskom tábore neďaleko obce Turček. Informuje o tom hlava štátu na sociálnej sieti.

„Myslím na rodičov chlapca, ktorý tam zahynul, a celej rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť,” povedala Čaputová. Ako doplnila, pevne verí, že ostatné zranené deti budú čo najskôr zdravé a v poriadku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:16