Facebook/Athletic Legion Club - Moldava Nad Bodvou.
StoryEditor

Tréner „balerínkovej“ bežkyne: Mohla byť vzorom pre ostatných Rómov, z jej tehotenstva som sklamaný

Ľubomíra Somodiová12.08.2021., 17:00h
„Balerínková bežkyňa,“ ako všetci mladú Annamáriu z Moldavy nad Bodvou poznajú, sa dostala na výslnie slovenskej mládežníckej atletiky. Jej cestu von z osady však zahatalo tehotenstvo.
Lajkuj Brainee.sk na

O úspechu dievčaťa, ktorý zarezonoval v médiách, sme sa svojho času zhovárali s jej trénerom Norbertom Peczem z Athletic Legion Club - Moldava Nad Bodvou. Ten už vtedy dvíhal varovný prst a vravel, že práve sociálno-ekonomické zázemie je najväčšou slabinou talentovanej bežkyne.

Dobre si uvedomoval, že v osade majú deti deti. Preto sa s Annamáriou Horváthovou aj jej rodičmi snažil hovoriť aj o tejto téme. „Jej spolužiačka je tehotná. Snažím sa s Annamáriou aj s jej priateľom hovoriť aj o zodpovednosti v tomto smere, ale neviem, ako má v živote nastavené ciele,“  povedal jej tréner pred časom pre Brainee.

​V Česku už nepretekala

Keď sa dozvedel, že je Annamária tehotná, boli akurát so zverencami na sústredení. „Sústredenie nedokončila, mala ísť do Brna, kde mala reprezentovať Slovensko,“ tvrdí tréner, ktorý priznáva sklamanie. Pecze hovorí, že počítali s tým, že pôjde na súťaž a že by jej postupne pomohli nájsť si podnájom niekde v meste v Moldave. Mladá bežkyňa má totiž momentálne bývať so svojim 17-ročným priateľom, ktorý už má dve deti.

„Z nuly sa dostala na vrchol, stala sa majsterkou. Keď jej mohla atletika pomôcť, zanedbala to. Sme sklamaní,“ hovorí tréner, ktorý do svojej zverenkyne investoval veľa síl a energie. Veril, že môže byť vzorom aj pre ostatných Rómov a že unikne zo začarovaného kruhu, z ktorého Rómovia nemajú často šancu ujsť.

Rozhodnutie je na nej

„Je to už na nich, ako sa rozhodnú, či si dieťa nechá alebo nie,“ dodáva. Pecze nie je úplne nadšený, že sa táto informácie dostala von. Nebolo to z ich radov, je sklamaný, že je dnes z toho senzácia a navyše dodáva, že sa z toho stala aj politická téma, zneužívaná rôznymi politickými subjektami. Ako prvú doniesla informáciu gypsytv.eu, Pecze si myslí, že tým poškodili len Annamárii a samotnej rómskej komunite.

Informáciu hojne na sociálnych sieťach šíria najmä extrémisti či členovia ĽSNS, ktorí vyvolávajú masívne rasistické a negatívne reakcie.

Ako vidí tréner a mentor jej budúcnosť? „S takýmto prípadom nemám skúsenosť, neviem dopredu povedať, aké to bude, je to jej osobné rozhodnutie, to už so športom nemá súvis,“ uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:13