TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Obvinenie Výboha: Mal prevziať 150-tisíc pre Pellegriniho v krabici od šampanského

kl05.08.2021., 16:54h
Peter Pellegrini mal ako štátny tajomník rezortu financií prijať úplatok za presadenie eKasy.
Lajkuj Brainee.sk na

Oligarchu blízkeho Smeru, Miroslava Výboha, pri včerajšej akcii Mýtnik III obvinili z trestného činu prijímania úplatku. Informuje o tom Denník N.

Výboh mal prijať peniaze pre Petra Pellegriniho. Ide ešte o skutok z roku 2014, kedy bol Pellegrini štátnym tajomníkom rezortu financií. Oligarcha mal pre politika vypýtať úplatok za presadenie zavedenia eKasy.

Už skôr o tom mali vypovedať bývalý riaditeľ finančnej správy František Imrecze a podnikateľ v IT Michal Suchoba. Tí tvrdia, že im Výboh mal oznámiť, že si Pellegrini zaslúži odmenu za projekt virtuálnej registračnej pokladnice. 

Niekoľko dní po tomto stretnutí doniesol podnikateľ Výbohovi 150-tisíc eur v 500-eurových bankovkách. Uložené mali byť v krabici od šampanského značky Cristal.

​Kvôli zavedeniu eKasy sa musela meniť legislatíva a na realizácii celého projektu sa podieľala firma Allexis, za ktorou stojí práve Suchoba. 

"Výpoveď obvineného a dnes už prepusteného pána Imreczeho o Petrovi Pellegrinim je nepravdivá a nevidíme dôvod ju komentovať. Peter Pellegrini sa na tlačovej konferencii 7. júla jasne vyjadril, že ako verejný funkcionár od nikoho nikdy nič nežiadal, ani nič neobdržal," reagovala na medializované informácie strana Hlas, ktorú Pellegrini vedie.

Okrem Výboha včera obvinili aj bývalého štátneho tajomníka Radka Kuruca. Ten nastúpil ako štátny tajomník po Pellegrinim a za projekt eKasy mal zinkasovať 120-tisíc eur. 

Pri akcii Mýtnik III obvinili celkovo osem osôb. Bývalá šéfka Finačnej správy Lenka Wittenbergerová sa už priznala a bola prepustená zo zadržania.

Výboh sa v súčasnosti nachádza v zahraničí, odkázal však, že je pripravený spolupracovať. 

V rámci kauzy Mýtnik figurujú ako obvinení aj Suchoba a Imrecze. Bývalému šéfovi daniarov včera pribudli pri akcii Mýtnik III ďalšie štyri obvinenia. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:00