TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Aká je skutočná sila Blahu na Facebooku? Analýza to prezradila

TASR02.08.2021., 12:30h
Najvyšší prírastok sledovateľov od vypuknutia pandémia má profil Petra Pellegriniho, ktorému tento ukazovateľ narástol o 210-tisíc.
Lajkuj Brainee.sk na

Najviac sledovateľov na sociálnej sieti Facebook má prezidentka Zuzana Čaputová. Tesne za ňou nasleduje Peter Pellegrini. Vyplýva to z analýzy verejných profilov a stránok vybraných politikov za pandemické obdobie od 6. marca 2020 do 29. júla 2021, ktorú spracovala Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Informoval o tom PR FMK Peter Krajčovič.

Profil prezidentky mal podľa zistení ku koncu júla spolu 318 455 sledovateľov a od začiatku pandémie získal viac ako 120-tisíc nových. Najvyšší prírastok sledovateľov má profil Pellegriniho, ktorému pribudlo viac ako 210-tisíc nových sledovateľov.

FMK

Koaliční lídri klesajú

​Naopak, profilom lídrov koaličných strán Igora Matoviča, Richarda Sulíka či Borisa Kollára počet sledovateľov v posledných dvoch mesiacoch klesal. Nárast zaznamenala aj oficiálna stránka predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý však má celkovo najmenej sledovateľov zo všetkých analyzovaných profilov/stránok.

„Komunikácia politikov prostredníctvom sociálnych sietí je dnes bežnou súčasťou politickej komunikácie. Okrem informácií, ktoré prostredníctvom svojich profilov alebo stránok zdieľajú, ponúkajú zaujímavé údaje, z ktorých možno predpokladať alebo vyvodzovať správanie či nálady ľudí. Preto je analýza komunikácie, ale aj údajov z jednotlivých profilov a stránok na sociálnych sieťach dôležitá a môže pomôcť pri ďalších výskumoch alebo analýzach,“ uviedol prodekan pre rozvoj a vzťahy s verejnosťou fakulty Andrej Brník.

Najviac interakcií podľa analýzy s využitím údajov analytického nástroja CrowdTangle spoločnosti Facebook od začiatku pandémie zaznamenáva profil Ľuboša Blahu, celkovo takmer 13 miliónov. Najväčší počet interakcií pritom dosiahli príspevky zo dňa 7. júla 2021.​

MFK

Blaha má aj najviac "angry"

​Najviac komentárov majú príspevky na profile Blahu a Pellegriniho. „Naopak, najmenej komentárov majú príspevky na profile Matoviča. Príspevky na profile Blahu majú súčasne aj najviac zdieľaní, viac ako dva milióny od prvého pozitívneho prípadu ochorenia COVID-19 na Slovensku,“ konštatuje analýza.

FMK

​Najviac zdieľanými boli príspevky na profile Milan Mazurek zo dňa 23. júla 2021. Príspevky na profile Blahu majú zároveň aj najviac reakcií, za nimi nasledujú príspevky na profiloch Pellegriniho a s výraznejším odstupom Čaputovej.

MFK

​Príspevky na profiloch Blahu a Mazureka zároveň majú aj najviac negatívnych reakcií (tzv. angry). Najväčší počet takýchto označení mali príspevky na stránke prezidentky zo dňa 7. júla 2021 o rozhodnutí Ústavného súdu týkajúcom sa referenda o predčasných voľbách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:07