SHMÚ zvýšil výstrahy pred búrkami na druhý stupeň (ilu)TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

SHMÚ zvýšil výstrahy pred búrkami na druhý stupeň. V týchto okresoch buď ostražitý

TASR18.07.2021., 15:11h
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil v nedeľu poobede výstrahu pred búrkami v niektorých častiach Slovenska až na druhý stupeň. Informuje o tom na svojom webe.
Lajkuj Brainee.sk na

Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí pre okresy Nitra, Zlaté Moravce, Žarnovica, Banská Štiavnica, Zvolen, Detva, Lučenec, Partizánske, Prievidza, Žiar nad Hronom, Turčianske Teplice, Banská Bystrica a Brezno. Meteorológovia upozornili, že s búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu.

Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred dažďom s krúpami (ilu) Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred dažďom s krúpami (ilu) TASR

Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred dažďom s krúpami. Tie môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Podľa SHMÚ možno počítať s úhrnmi zrážok od 20 do 40 milimetrov a nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Búrky by mali trvať do 20-tej hodiny. SHMÚ upozornilo, že je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, akými sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov. Pre niektoré okresy Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. Tie môžu miestami dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:32