TASR/Martin Baumann, Jakub Kotian
StoryEditor

Matovič zaútočil na prezidentku: Jej majestát pohŕda ľuďmi. Čaputová reaguje

TASR07.07.2021., 16:53h
Prezidentka by vyhlásila referendum, ak by došlo k zmene Ústavy SR. Reagujú aj politické strany.
Lajkuj Brainee.sk na

Líder koaličného hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič odsúdil konanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej ohľadom navrhovaného referenda o predčasných voľbách. Prezidentka naňho reaguje. 

Jej konanie označil za „zlomyseľné“

Matovič na sociálnej sieti uviedol, že okradla ľudí o právo vyjadriť sa. Hlava štátu sa pre referendovú otázku obrátila na Ústavný súd SR, ktorý ju v stredu označil za protiústavnú. „Nie som za predčasné voľby, ale som hlboko presvedčený, že voliči opozície majú právo na konanie referenda o tejto otázke, bez ohľadu na to, či sa nám to páči, alebo nie,“ skonštatoval Matovič.

Líder OĽANO označil Čaputovej konanie za „zlomyseľné“. „Ak by podpisy za konanie referenda vyzbierala jej progresívna skupinka, ani by ju len nenapadlo dávať možnosť Ústavnému súdu referendum zablokovať. Tvrdila by, že predsa ľudia majú právo vyjadriť svoj názor a ona má právo vyhlásiť referendum aj bez posúdenia Ústavným súdom,“ myslí si Matovič.

Zároveň dodal, že podpisy zbierali ľudia, ktorými jej majestát v skutočnosti pohŕda. „Pľuvanec do očí 600-tisíc ľuďom,“ dodal Matovič na sociálnej sieti.

Prezidentka reaguje

Prezidentka SR Zuzana Čaputová by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by Národná rada SR rozhodla o zmene Ústavy SR, a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o konanie referenda. Na stredajšej tlačovej besede to označila za jedno z možných riešení po rozhodnutí ÚS SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.

Prezidentka pripomenula, že poslanci môžu kedykoľvek rozhodnúť o konaní predčasných volieb. „Ale keď už chcú dopriať ľuďom referendum, nič im nebráni, aby prijali zmenu ústavy, a následne prijali uznesenie, ktorým požiadajú o vypísanie referenda a ja ho obratom vypíšem, pretože by bolo v súlade s ústavou,“ vysvetlila. 

Ako podotkla, vníma zhodu politických strán, ktoré hovoria, že by predmetné referendum podporili. Zároveň poukázala na frustráciu a nespokojnosť ľudí s aktuálnou politickou situáciou, ktoré mnohých viedli k podpisu petície za referendum. 

​Hlava štátu vysvetlila, že ak by sa neobrátila na Ústavný súd SR, vyhlásila by referendum, ktoré by nebolo v súlade s ústavou a jeho výsledky by mohli byť napadnuté na ústavnom súde. „Referendum by sa uskutočnilo, čo znamená miliónové náklady, ale najmä dôveru občanov, ktorí by pristúpili k referendu s dôverou, že niečo zmenia. Následne by ústavný súd vyhlásil referendum za neplatné. Toto som nepovažovala za dobrý scenár,“ skonštatovala. 

Čaputová zdôraznila, že každý, kto sa v Slovenskej republike ujal verejnej funkcie, musel zložiť sľub, že bude dodržiavať ústavu a zákony štátu. Odmieta, že by robila podaním na ÚS SR nadprácu, dodržiavanie ústavy je pre ňu normou. Zároveň zdôraznila, že zodpovednosť za to, či otázka referenda je v súlade s ústavou, má ten, kto otázku navrhol, nie prezidentka ani ústavný súd, ktorý o jej neústavnosti rozhodol.

Prezidentka hovorí, že inštitút referenda podporuje a myslí si, že ľudia by mali mať právo aktualizovať svoju vôľu aj mimo štvorročného cyklu. Musí to však byť spôsobom, ktorý je v súlade s ústavou.  

Prezidentka sa na ÚS obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585-tisíc ľudí.

Vyjadril sa aj Pellegrini 

Ústavný súd SR zlyhal v procese budovania právneho a demokratického štátu, odňal voličom ich ústavné právo. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady SR a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Reagoval tak na rozhodnutie ÚS, že referendová otázka o skrátení volebného obdobia NR SR nie je v súlade s Ústavou SR. Pellegrini hovorí o čiernom dni pre slovenskú demokraciu a nebezpečnom precedense do budúcna. Obrátiť sa Hlas-SD plánuje na medzinárodné inštitúcie.  

„Rozhodnutie ÚS o referende je tvrdou fackou ľuďom, ktorým tak bola popretá možnosť naplniť jedno z ich základných demokratických práv. Rozhodnutie ústavného súdu je formálno – právnym verdiktom, ktorý síce musíme rešpektovať, ale ktorému chýba demokratický duch a nesie v sebe nebezpečný precedens do budúcnosti,“ povedal Pellegrini. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:57