TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Imrecze a Suchoba hovoria o úplatku vo výške 150-tisíc eur. Ukazujú na Pellegriniho

red07.07.2021., 10:46h
Prostredník, cez ktorého mali ísť peniaze, na poslednom stretnutí mal uviesť, že „Pelle ďakuje“.
Lajkuj Brainee.sk na

Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba sú obvinení v kauze Mýtnik. Celková suma, ktorá sa týka kauzy a nevýhodných zmlúv pri obstarávaní informačných systémov pre finančnú správu, prevyšuje 65 miliónov eur. Obvinení vo výpovedi o úplatku vo výške 150-tisíc eur spomínajú aj meno Petra Pellegriniho, informuje portál aktuality.sk

Neformálna večera

Údajná korupcia sa mala týkať politickej podpory pre projekt virtuálnej registračnej pokladnice z roku 2014 v hodnote 5,5 milióna eur, ktorý si vyžadoval zmenu legislatívy. V tom čase bol štátnym tajomníkom Peter Pellegrini.

Imrecze dnes vypovedá, že Pellegrini mu na neformálnej večeri mal povedať, že vládny akčný plán boja proti daňovým únikom je časovo napätý, a preto je potrebné zabezpečiť veľkú politickú podporu. „Takisto sa ma spýtal, či je Michal Suchoba ochotný finančne podporiť, aby sa táto legislatívna zmena zrealizovala, teda konkrétne mal na mysli províziu za to, že bude táto legislatívna zmena zrealizovaná,“ mal podľa portálu aktuality.sk Imrecze povedať vyšetrovateľom.

Peniaze cez prostredníka 

Bývalý šéf daniarov zároveň dodal, že peniaze mali ísť Pellegrinimu cez oligarchu Miroslava Výboha. Podľa Suchobu vyčíslil hodnotu politickej podpory zmeny zákona na 150-tisíc eur.

Nielen sumu, ale aj priebeh stretnutia mal rovnako opísať aj bývalý šéf finančnej správy. Suchoba má vypovedať, ako o pár dní neskôr priniesol Výbohovi 150-tisíc eur v hotovosti v škatuliach od šampanského. Výboh chcel záležitosť korektne uzavrieť a na ďalšom stretnutí mal uviesť, že je to vybavené a „Pelle ďakuje“.

Portál topky.sk získal vyjadrenie Petra Pellegriniho. Ten tvrdí, že nepozná obsah výpovede Imreczeho a netuší, o čom vo svojej údajnej výpovedi rozpráva. „K pánovi Imreczemu môžem povedať len toľko, že som od neho určite nikdy nežiadal akúkoľvek „finančnú podporu“ alebo inú výhodu,“ uviedol pre topky.sk.

Reaguje Pellegrini aj Matovič 

Expremiér a líder opozičného Hlasu-SD na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že za všetkým stojí expremiér Igor Matovič (OĽANO) a ide o snahu pošpiniť najsilnejšiu opozičnú stranu. Medializovanú výpoveď exšéfa finančnej správy vníma ako nástroj politického boja. Pellegrini deklaroval, že je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, dodala TASR.

Minister financií Matovič reagoval tým, že nevypovedajú len „kajúcnici nájdení niekde na ulici“, ale ľudia expremiérov Roberta Fica (Smer-SD) a Pellegriniho. „Inak povedané, blízki osobní priatelia Petra Pellegriniho a Roberta Fica svedčia proti Robertovi Ficovi a Petrovi Pellegrinimu, že to boli skorumpovaní zlodeji, o čom som hovoril desať rokov,“ podotkol. Tvrdí, že ide o závažné obvinenia a títo ľudia nemajú čo robiť v politike. Hnutie OĽANO označilo tvrdenia Pellegriniho za absurdné a za prejav strachu. „Drzo sa snaží prekričať, že práve za vlády Smeru a Hlasu sa tu beztrestne manipulovala a ohybala spravodlivost,“ uviedol s tým, že orgány majú rozviazané ruky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 09:23