Instagram/precisioncacak
StoryEditor

Zásadné zmeny v cestovaní: Už žiadne farebné krajiny. Bude záležať na tejto veci, aby si mohol ísť k moru

HNonline.skkl30.06.2021., 11:55h
Nezaočkovaní pôjdu povinne do karantény.
Lajkuj Brainee.sk na

Cestovateľský semafor, ktorým sa obyvatelia Slovenska riadia pri návrate zo zahraničia, prejde zásadnými zmenami. Tie majú platiť už od pondelka 5. júla. Na svojom dnešnom rokovaní o tom rozhoduje vláda.

Končí doteraz platný regionálny princíp a nahradený bude individuálnym princípom. Prestane sa tak brať ohľad na to, odkiaľ človek cestuje.

​Kľúčové očkovanie

Kľúčové pre posudzovanie bude to, či je dotyčný očkovaný. Tieto zmeny navrhol Ústredný krízový štáb v súvislosti s rizikom šíriaceho sa delta variantu koronavírusu.

Plne zaočkované osoby tak pri prekročení hraníc na Slovensku nebudú musieť ísť do karantény ani podstúpiť test. Bude im stačiť sa na hraniciach preukázať covid pasom. 

Koho považujú za plne zaočkovanú osobu?

  • Vakcíny s dvojdávkovou schémou: 14 dní po podaní (15. deň) druhej dávky, platnosť 1
    rok;
  • Vakcíny s jednodávkovou schémou: 21 dní po podaní (22. deň) vakcíny, platnosť 1 rok;
  • Osoby po prekonaní ochorenia COVID-19: 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny do 180
    dní po prekonaní ochorenia COVID-19, platnosť 1 rok.

Osoby, ktoré nemajú za sebou plnú vakcináciu sa budú musieť registrovať na eHranici a podstúpiť povinne 14-dňovú karanténu. „Cestujúci má možnosť urobiť si RT-PCR test najskôr na 7-my deň karantény. V prípade negatívneho výsledku môže túto karanténu opustiť hneď ako mu je doručená správa o negatívnom RT-PCR výsledku.“

Semafor myslí pri tom aj na špecifické skupiny obyvateľov. Deti do 12 rokov sa budú riadiť takými podmienkami, ako ich rodičia. 

Výnimku majú aj pendleri, ktorí neboli zaočkovaní. „Do 31. júla 2021 je možné použiť inštitút pendlera za podmienky pravidelného RT-PCR testu, ktorý nie je starší ako 7 dní,“ informuje semafor. Od 1. augusta sa budú aj pendleri riadiť základnými podmienkami pre očkovaných/neočkovaných bez výnimiek. Je to z dôvodu toho, že práve inštitút pendlera sa zneužíval na obchádzanie pravidiel. 

Deti

Deti od 12 do 18 rokov sa budú počas júla riadiť tými podmienkami, ako ich rodičia. To však len v prípade, že boli zaočkované aspoň prvou dávkou. Od augusta aj táto skupina prechádza na systém očkovaní/neočkovaní. 

Zmeniť by sa mali aj podmienky pre leteckú dopravu. Cestovateľský semafor navrhuje nutnosť preukázania sa negatívnym PCR testom pre osoby, ktoré prichádzajú lietadlom z nebezpečných krajín. V tomto prípade však ide zatiaľ iba o návrh, nakoľko bude nevyhnutná zmena zákona. 

Celý návrh cestovateľského semaforu si môžete pozrieť TU:

Cestovný semafor by hnky on Scribd

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 21:07