Strana Petra Pellegriniho by viedla aj napriek miernemu poklesu preferenciíTASR
StoryEditor

Matovič môže za rozklad štátu. Opoziční poslanci zo strany Hlas-SD ho navrhli odvolať z funkcie

TASR28.06.2021., 15:27h
Opoziční nezaradení poslanci Národnej rady z mimoparlamentnej strany Hlas-SD podali v pondelok do podateľne NR SR návrh na odvolanie Igora Matoviča z postu ministra financií. Oznámil to na brífingu predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.
Lajkuj Brainee.sk na

Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR podľa neho podpísalo 39 opozičných parlamentných poslancov.

„Igor Matovič politicky zodpovedá za chaotický stav a za rozklad štátu, ktorých sme v dnešných dňoch svedkom. Kritické pandemické obdobie odhalilo v plnej nahote zlyhania dvoch vlád Igora Matoviča, ale aj zlyhanie celej parlamentnej väčšiny, ktorá má exekutívu kontrolovať, korigovať jej činnosť, a nie jej bezhlavo slúžiť,“ priblížil Pellegrini.

Matovič ako predseda najsilnejšej koaličnej strany podľa Pellegriniho riadi túto vládu, bez jeho zvolenia sa v tomto štáte neudeje nič.

TASR/Jaroslav Novák

„Je preto logické, že ešte pred tým, ako sa 'pustíme' do (odvolávania) vlády ako celku, sme sa rozhodli podať návrh na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi aj spolu s inými opozičnými poslancami. Ako dopadne hlasovanie, to už je na pleciach vládnej koalície. Uvidíme, akú podporu či nepodporu Matovič dostane. My sme si vedomí našich počtov. Tohto človeka však nemôžeme nechať bez povšimnutia,“ povedal.

Matovič, ktorý podľa Pellegriniho napáchal toľko zla v tejto krajine, si nemôže myslieť, že odchodom na „teplé miestečko ministra financií a vicepremiéra si bez povšimnutia bude tichučko sedieť“. „Musíme mu nastavovať zrkadlo, pretože Igor Matovič je momentálne najväčšie zlo slovenskej politiky,“ podčiarkol Pellegrini.

„Tých prehreškov sa ukázalo najviac práve teraz, keď Igor Matovič sedí na stoličke vicepremiéra a ministra financií. Logicky mu však pripomíname celé jeho jedenapolročné obdobie, ktoré má za sebou,“ dodal Pellegrini.

Poslanci Smeru-SD, ktorí pridali 26 podpisov pod návrh na rokovanie o vyjadrení nedôvery ministrovi financií, avizujú, že na mimoriadnej schôdzi prinesú dôkazy o konaní kajúcnika Ľudovíta M., ktoré majú potvrdzovať štátnu korupciu udavačov vo vyšetrovaných kauzách. Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica „je čím ďalej, tým viac dôkazov, že Igor Matovič stojí na vrchole pyramídy zneužívania trestného práva v boji proti opozícii".

Kollár podporí návrh na odvolanie Matoviča

Nezaradený poslanec Národnej rady Miroslav Kollár zo strany Spolu podporí návrh parlamentnej opozície na odvolanie ministra financií Igora Matoviča. Informoval o tom hovorca strany Spolu Matej Bučko.

HN/ Pavol Funtál

​Podľa Kollára treba Matoviča odvolať z funkcie ministra skôr, ako napácha škody na rozpočte či nastavení daní a odvodov.

„Videli sme, aký chaos dokázal Igor Matovič vyrobiť, keď neúspešne viedol boj proti pandémii. Je našou povinnosťou urobiť všetko, čo sa dá, aby podobné škody nemohol Igor Matovič napáchať aj v našich verejných financiách,“ povedal Kollár a upozornil na to, že pôsobenie Matoviča vo vláde pomáha vrátiť mocenské pomery do obdobia pred parlamentnými voľbami.

Za vyjadrenie nedôvery Matovičovi bude hlasovať aj ďalší bývalý člen strany Za ľudí Tomáš Valášek. „Pred mesiacmi som ho vyzval na vyvodenie zodpovednosti za zlé manažovanie pandémie odchodom a platí to aj dnes. Presun z prvej priečky hierarchie vlády (premiéra) na druhú (ministra financií) nepovažujem za vyvodenie zodpovednosti,“ argumentuje Valášek, ktorý tvrdí, že Matovič svojimi neustálymi útokmi na kolegov vo vláde potvrdzuje nepochopenie úlohy lídra koalície a politickej autority.

Valášek zároveň vyjadruje počudovanie nad tým, že koaliční partneri doteraz nepochopili, aké riziko pre ďalšie fungovanie koalície znamená Matovičovo zotrvávanie vo vláde.

OĽANO za Matovičom stojí

Minister financií SR Igor Matovič má plnú dôveru poslaneckého klubu OĽANO. Informoval o tom Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

Matovičovi spolustraníci vyjadrili presvedčenie, že súčasný podpredseda vlády obhajoval vo verejnej funkcii vždy záujmy občanov. Predkladatelia návrhu na Matovičovo odvolanie sú, naopak, podľa OĽANO morálne nespôsobilí na takéto iniciatívy.

Za tento výrok si v roku 2014 ešte opozičný poslanec Igor Matovič vyslúžil nomináciu na anticenu Homofób roka Za tento výrok si v roku 2014 ešte opozičný poslanec Igor Matovič vyslúžil nomináciu na anticenu Homofób roka TASR/Dano Veselský

„Strana Smer a jeho Hlas okrem iného za sebou zanechali obrovský investičný dlh nemocníc, nízku efektivitu poskytovania zdravotníckych služieb a doslova zdecimovaný stav zdravotných sestier. Súčasná vláda tak bojuje nielen s pandémiou, ale aj chaosom a rozvratom, ktorý po sebe títo ľudia v zdravotníctve zanechali,“ upozornilo OĽANO.

Šéfa Hlasu Petra Pellegriniho rovnako kritizujú za jeho pôsobenie v exekutíve štátu, riadenie digitalizácie i prizeranie sa deformácii súdnictva a princípov právneho štátu. „Aj keď to vzhľadom na charakterovú výbavu predstaviteľov Hlasu nepredpokladáme, uvítali by sme, keby sa namiesto tohto bezočivého politikárčenia radšej venovali výzvam na očkovanie a prestali tak hazardovať so zdravím a životmi obyvateľov,“ dodali poslanci OĽANO.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:02