Na prvú dávku vakcíny Sputnik V aktuálne čaká 4752 ľudí (ilu)TASR
StoryEditor

Fiasko je zavŕšené. Slovensko predá alebo daruje 160-tisíc vakcín Sputnika V

TASR23.06.2021., 11:42h
Slovensko predá alebo daruje 160-tisíc dávok vakcíny Sputnik V, má ísť predovšetkým o krajiny západného Balkánu. Do utorka využilo možnosť prihlásiť sa na očkovanie touto neregistrovanou vakcínou na Slovensku 14 214 ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

Zaočkovať sa ňou doposiaľ dalo 8004 osôb. O návrhu predaja a darovania vakcíny Sputnik V formou bilaterálných dohôd s tretími krajinami rozhodla v stredu na svojom zasadnutí vláda SR.

„Vzhľadom na stále pretrvávajúcu vážnosť epidemiologickej situácie a potrebu vzájomnej kooperácie medzi krajinami s cieľom spomalenia šírenia ochorenia COVID-19 navrhujeme darovať určitý počet vakcín Sputnik V krajinám západného Balkánu v rámci materiálnej pomoci. Zároveň navrhujeme ponúknuť v nadväznosti na záujem tretích krajín ďalšie vakcíny na predaj, a tak prispieť k dosiahnutiu spoločného cieľa - zníženia dôsledkov pandémie,“ uvádza sa v schválenom materiáli.

Záujem o kúpu vakcíny Sputnik V prejavila Argentína. Záujem o darovanie vakcíny má Bosna a Hercegovina, ďalej Severné Macedónsko či Albánsko. Záujem o kúpu alebo darovanie vakcín v podobe medzištátnej zmluvy prejavila aj Čierna Hora.

Reuters

​Navrhnuté riešenie považuje za rozumné aj strana SaS, ktorá nákup neregistrovanej ruskej vakcíny kritizovala. Líder liberálov a minister hospodárstva SR Richard Sulík po rokovaní vlády potvrdil, že za návrh zahlasovali všetci traja ministri za SaS.

„Niekoľkokrát som sa vyjadroval, že nákup a manažment nákupu ruskej vakcíny bola jedna veľká blamáž, ale musíme sa pozerať dopredu a rozhodnúť, čo urobiť s vakcínou pred exspiráciou. Preto sme aj za návrh na predaj, prípadne darovanie, zahlasovali,“ uviedol.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) po rokovaní vlády povedal, že sa vyhodnotila vlastná potreba, koľko ruských vakcín potrebujeme. „Ak ministerstvo zdravotníctva skonštatuje, že vakcín máme nadbytok, v tom prípade sa rozhodneme pomôcť aj ostatným,“ vysvetlil.

Reuters

​Ako doplnil, ak bude prijaté rozhodnutie, že vakcín máme na Slovensku prebytok, potom sa rozhodne, do ktorých krajín pôjdu. „Primárne sú to krajiny západného Balkánu a Ukrajina,“ povedal.

Šéf slovenskej diplomacie na otázku, či prebytočné ruské vakcíny predáme alebo darujeme, uviedol, že „ak máte partnera, ktorý má záujem ich odkúpiť“, tak je to, samozrejme, preferované. Ak s vakcínami nemáme podľa Korčoka čo urobiť, tak by sme mali podporiť ich darovanie radšej, ako keby mali exspirovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 23:55