TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Sulík odvolal obvineného Andreja Holáka z postu podpredsedu MH Manažmentu

TASR18.06.2021., 12:08h
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) odvolal podpredsedu predstavenstva štátnej spoločnosti MH Manažment Andreja Holáka, potom ako ho vo štvrtok zadržala Národná kriminálna agentúra. Sulík o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii.
Lajkuj Brainee.sk na

Sulík sa v súvislosti s prípadom obvineného podpredsedu predstavenstva v piatok stretol s generálnym riaditeľom spoločnosti MH Manažment Ľubošom Lopatkom. „Výsledkom nášho stretnutia je, že som podpísal odvolací dekrét a dnešným dňom pána H. odvolávam z predstavenstva spoločnosti MH Manažment," povedal Sulík.

Minister hospodárstva zdôraznil, že sa s odvolaným manažérom osobne nepozná a ani sa s ním nikdy nestretol. Vo funkcii ho ponechal na žiadosť Lopatku, ktorý ju zdôvodnil takzvanou korporátnou pamäťou.

„Je veľmi dobré mať vo vedení ľubovoľnej spoločnosti niekoho, kto pozná históriu, kto bol pri tom. Kto vám vie povedať aj iné ako len informácie zo spisov alebo z mailov, ale že si aj pamätá okolnosti, čo sa v tej firme dialo,“ povedal Sulík. Tieto informácie sú podľa ministra dôležité napríklad pri súdnych sporoch, ktorých MH Manažment vedie viac ako 30.

Generálny riaditeľ MH Manažmentu by osobne podpredsedu predstavenstva neodvolal, pretože obvinenia voči nemu nesúvisia s jeho pôsobením v tejto spoločnosti a zatiaľ nie sú dokázané.

TASR/Jaroslav Novák

„Navzdory okolnostiam, v Andrejovi H. som našiel korektného človeka. Nemám mu čo vyčítať po odbornej alebo po ľudskej stránke,“ povedal Lopatka s tým, že môže však posudzovať iba to obdobie, v ktorom spolupracovali.

Hoci si Sulík vo štvrtok nespomenul na to, že by ho na odvolaného Andreja Holáka upozornil už pred rokom vtedajší premiér Igor Matovič (OĽANO) a žiadal jeho odvolanie, v piatok túto informáciu potvrdil. Bývalý podpredseda predstavenstva MH Manažmentu by sa na svoj post podľa Sulíka pravdepodobne nevrátil, ani keby bolo jeho súčasné obvinenie zrušené.

Holáka vo štvrtok podvečer prepustili zo zadržania

Bývalého podpredsedu predstavenstva MH Manažment Andreja Holáka vo štvrtok (17. 6.) podvečer prepustili zo zadržania. TASR to potvrdil jeho advokát Peter Erdős. Upozornil na to spravodajský portál TV Markíza tvnoviny.sk.

Andreja Holáka zadržali vo štvrtok ráno, stíhaný je ako pomocník pri zločine machinácie vo verejnom obstarávaní z čias, keď bol podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

„V poobedňajších hodinách bol vypočutý ako obvinený, kde sa veľmi podrobne a zrozumiteľne vyjadril ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu. Skutok ako taký poprel, zároveň voči uzneseniu podal sťažnosť. Momentálne uznesenie o vznesení obvinenia ešte nie je právoplatné,“ povedal pre TASR jeho právny zástupca Erdős.

​Myslí si, že je pochybné, či to, čo sa jeho klientovi kladie za vinu, je aj trestný čin. „ÚVO bol oslovený zo strany Finančného riaditeľstva SR o poskytnutie výkladu k zákonu o verejnom obstarávaní, akým spôsobom môžu obstarávať v rámci nejakého režimu,“ spresnil s tým, že z úradu poskytli všeobecný výklad k zákonu „vo vzťahu k tomu, že ak budú splnené zákonné predpoklady na dané možnosti obstarania, tak môžu postupovať len zákonným spôsobom. Zároveň uviedli, že nezodpovedajú za akýkoľvek proces verejného obstarávania“.

NAKA vo štvrtok uskutočnila akciu Mýtnik II, pričom obvinila šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní i verejnej dražbe. Zadržala dve osoby, pričom Andrej Holák bol vo štvrtok podvečer prepustený zo zadržania.

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry z dvoch zadržaných osôb jednu prepustil zo zadržania a na druhého zadržaného obvineného predložil prokurátorovi podnet na jeho väzobné stíhanie," spresnil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 23:24