TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Čaputová vystúpila na Globsecu. Musíme poznať podstatu krízy, pravidlá a rešpektovať ich

TASR15.06.2021., 13:57h
Aby sme úspešne uchopili krízu, musíme pochopiť jej podstatu. Zároveň je dôležité poznať pravidlá a rešpektovať ich. V neposlednom rade je dôležitá prevencia, ktorá môže do budúcnosti napomôcť pri riešení ďalších pandémií.
Lajkuj Brainee.sk na

Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na trojdňovej bezpečnostnej konferencii Globsec 2021 Bratislava Forum, ktorá sa v utorok začala v Bratislave. Pripomenula tému konferencie, ktorou je obnova sveta s cieľom urobiť ho lepším.

„Hovoriť o obnove však nestačí. Musíme hovoriť o hlbokých štrukturálnych zmenách,“ povedala a dodala, že tieto zmeny majú oveľa väčší rozsah ako súčasná zdravotná kríza. Prezidentka pripomenula úsilie na úrovni EÚ a NATO a transatlantické partnerstvo s USA.

Lídri členských krajín NATO sa na pondelkovom samite v Bruseli dohodli na smerovaní Aliancie v nasledujúcom desaťročí.
Pandémia podľa prezidentky ukázala naše silné stránky, ale odhalila aj naše slabiny. „Takisto nám ponúkla lekcie, z ktorých sa dá poučiť,“ povedala.

Na úspešné zvládnutie akejkoľvek krízy je podľa nej potrebné najskôr si priznať jej existenciu a takisto mať spoločné chápanie sveta. Následne sú dôležité spoločné pravidlá. Tie majú odrážať spoločné hodnoty, ako demokraciu, slobodu, právny štát a práva menšín.

Upozornila na dodržiavanie pravidiel

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v utorok zdôraznila dôležitosť pravidiel a ich dodržiavanie pri riešení pandémií i v súvislosti s bezpečnostnými hrozbami.

„Krajiny, ktoré pandémiu úspešne zvládali, boli tie, ktoré zaviedli jasné a zrozumiteľné pravidlá, ktorých dodržiavanie bolo následne presadzované,“ povedala prezidentka na začiatku bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2021 Bratislava Forum, ktorá sa v utorok začala v Bratislave.

TASR/Pavel Neubauer

„Rešpektovanie pravidiel môže doslova zachraňovať životy,“ dodala. Pandémia podľa Čaputovej poukázala na dôležitosť prevencie, uvažovania vopred s cieľom predchádzať krízam. V tejto súvislosti zdôraznila očkovanie alebo zlepšenie krízového manažmentu.

„Preventívne kroky, podniknuté dnes, nás urobia odolnými voči rizikám zajtrajška,“ uviedla. Spoločné vnímanie a spoločné ciele sú podľa najvyššej slovenskej predstaviteľky dôležité aj v strategických debatách o budúcnosti Európskej únie a organizácie NATO.

Našu bezpečnosť môžu podľa prezidentkiných slov oslabiť globálna nestabilita, boj o moc či klimatická kríza. Pripomenula aj spoločné hodnoty EÚ – demokraciu, slobodu a právny štát, rovnosť a práva menšín. „Takisto máme pravidlá, ktoré zaručujú, že oslabovanie týchto hodnôt má následky – politické alebo finančné,“ povedala.

„Kým sa nedohodneme na nových pravidlách, musíme rešpektovať tie súčasné,“ povedala Čaputová a dodala, že porušovanie medzinárodných pravidiel môže ohroziť každého, nie len tých, ktorých sa to priamo týka. V tejto súvislosti pripomenula situáciu v Gruzínsku, Sýrii, na Ukrajine či v Mjanmarsku.

Poukázala aj na incident so zadržaním bieloruského novinára Ramana Prataseviča na letisku v Minsku po vynútenom presmerovaní lietadla, na palube ktorého boli i občania Európskej únie.

„Na ochranu poriadku založeného na pravidlách musíme použiť politické, diplomatické a hospodárske nástroje účinnejšie,“ uviedla prezidentka. Pre EÚ to podľa nej predstavuje aj úpravu starých pravidiel v oblasti zahraničnej politiky.

Čaputová takisto pripomenula dôležitosť pravidiel v on-line priestore a zlepšenie v oblasti vzdelávania. Takisto je podľa nej potrebné pomôcť občanom prispôsobiť sa zmenám v „dobe informácií“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:19