Fakt: Ak ste vonku v lese a uvidíte medveďa, všeobecnou radou je sa pokojne vzdialiť. Ak sa nachádza v okolí vášho kempingu, urobte hluk, ktorý ho, dúfajte, vystraší. Ale v prípade skutočného útoku by vaša reakčná stratégia mala závisieť od medveďa a od typu útoku. Nikdy nehrajte mŕtveho, ak čierny medveď útočí - vždy bojujte. Vo väčšine prípadov medveď hnedý alebo grizly útočia v snahe brániť seba alebo svoje mláďatá. Z obranného útoku pomaly vycúvajte. Ak prídete s medveďom do kontaktu, hrajte mŕtveho ležaním na bruchu. Ale v zriedkavých prípadoch predátorského útoku, ktorý prichádza bez varovania (alebo ak sa zdá, že vás medveď prenasleduje), bojujte o svoj život.Pixabay
StoryEditor

Lesník z Liptova, kde našli napadnutého mŕtveho muža: Medveďov tu vidieť častejšie ako diviakov

Ľubomíra Somodiová14.06.2021., 21:10h
Od Korytnice po vrch Salatín môže byť podľa odhadu lesníka desiatky medveďov.
Lajkuj Brainee.sk na

V lese v Liptovskej Lužnej našli v pondelok telo nezvestného 58-ročného Dušana. S najväčšou pravdepodobnosťou sa stal obeťou medveďa. Muž ležal v kaluži krvi v poľovnom revíre Prašivá, ktorého užívateľom je štátny podnik LESY SR.

„Po výsledku pitvy predpokladáme, že dnešný deň sa zapíše ako prvý známy stret medveďa s človekom, ktorý sa skončil smrťou človeka,“ informovala hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová v tlačovej správe štátneho podniku LESY SR.

Nečakané stretnutie

Rozsah zranení, podľa tamojšieho lesníka naznačuje, že to bol medveď: „Pravedpodobne to bol medveď, lebo sa tam našli aj stopy, ale to tiež potvrdia až na pitve podľa odtlačkov zubov.“ 

V tomto období sú medvede agresívnejšie, prebieha ruja. Lesník to však nepredpokladá. „Ruja nebola príčinou útoku," tvrdí. Napadnutie medveďom podľa neho nie je až také časté. Medveď väčšinou ujde. Napadnutie sa potom odvíja od okolností. ,,Toto bolo pravdepodobne veľmi nečakané. Buď sa dostal do bezprostrednej blízkosti medveďa a prekvapil ho, alebo stretol medvedicu s malými, ktorá ich chcela chrániť. Ale sú to iba špekulácie, pravdu vie iba on,“ hovorí.

Premnožené medvede

Podľa lesníka sú medvede premnožené. Medveďa je v okolí vidieť častejšie ako diviaka. Odhaduje dvojciferné číslo, domnieva sa, že od Korytnice po Salatín ich môže byť niekoľko desiatok. „Ale to sú len odhady, lebo medvede veľa nachodia. Pred pár rokmi prešla tou dolinou víchrica Žofia a zdecimovala značnú časť hory. Medvede sa chcú schovať pred páľavou, tak chodia hore-dole, tam, kde ešte ostal les,“ hovorí s tým, že na obnove lesa sa pracuje. Lesník okrem toho dodáva, že každý medveď má svoje teritórium a tie mladšie vytláčajú staršie nižšie k ľuďom.

On sám mal minulý týždeň stret s medveďom. Varoval ho pes, tak sa otočil a šiel opačným smerom, odtiaľ počul ďalšie praskanie. Tipoval by to na ruju - dva medvede na krátku vzdialenosť, ale nie medvedica s malými, lebo tie by sa podľa jeho slov držali spolu. Pre istotu chodí vždy vybavený psom, sprejom a palicou.

V zime dokonca stopoval až 15 medveďov. V jeden deň rozlíšil stopy až siedmich medveďov.

Opatrnosť

Podľa Debnárovej zvyšujúcou sa početnosťou populácie medveďa hnedého, ako aj nárastom turistov, môžeme predpokladať, že bude dochádzať k čoraz častejším stretom človeka s medveďom. „Preto ako odporúčanie nabádame návštevníkov prírody, aby boli obozretní, v prírode sa pohybovali v skupinkách, rozprávali sa, aby medveď spozoroval včas ich prítomnosť a vyhol sa tak kontaktu s človekom. Je dobré, pokiaľ informujeme blízkych, do ktorej lokality ideme na turistiku alebo na huby,“ tvrdí Debnárová.

Lesy SR lovili medveďa hnedého naposledy pred tromi rokmi. Podarilo sa im uloviť až päť zvierat. „V pôsobnosti Odštepného závodu Liptovský Hrádok bol lov medveďa hnedého uskutočnený naposledy v roku 2013, kedy sa ulovili dva jedince.“

Povolenie k ich lovu v posledných rokoch nezodpovedalo požiadavkám LESOV SR, ktoré sa opierali o skutočné stavy tejto šelmy vo svojich poľovných revíroch, vychádzajúc z programu starostlivosti o medveďa hnedého na Slovensku, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody.

Anna Weissová zo Štátnej ochrany prírody pre denník Sme povedala, že zatiaľ ich nikto nekontaktoval a informácie majú len z médií.

K udalosti sa teda preto zatiaľ nevedia vyjadriť. „Počkáme na správu obhliadajúceho lekára, prípadne výsledky pitvy. Dovtedy sú všetko len dohady a hypotézy.“

Poukázala na to, že od nového roka pracuje Zásahový tím pre medveďa hnedého v kompletne novom zložení a situáciu v súvislosti spolužitia človek a medveď na spoločnom území podrobne monitoruje.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 19:22