Ak by sa potvrdili odhady súdneho lekára, išlo by tak o vôbec prvý prípad usmrtenia človeka medveďom (ilu)TASR
StoryEditor

Na Liptove našli telo muža, ktorého pravdepodobne zabil medveď

Radka Rosenbergová14.06.2021., 15:09h
Ak by sa potvrdili odhady súdneho lekára, išlo by tak o vôbec prvý prípad usmrtenia človeka medveďom.
Lajkuj Brainee.sk na

Telo muža našli v hojne navštevovanej doline Banskô, ktorá spadá pod pôsobnosť Lesnej správy Liptovská Osada. Podľa súdneho lekára muž nezomrel prirodzenou smrťou. Na hlave, krku a boku mal poranenia, ktoré boli spôsobené pohryzením. V mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa, ako aj jednotlivé odštepné závody dlhodobo upozorňujú na zvyšujúce sa riziko stretu človeka s medveďom, najmä v prírodnom prostredí.

„Po výsledku pitvy predpokladáme, že dnešný deň sa zapíše ako prvý známy stret medveďa s človekom, ktorý sa skončil smrťou človeka,“ informovala hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová v tlačovej správe štátneho podniku LESY SR. 

Keďže ich žiadosti o odlov medveďa dlhodobo zamietajú, medvedia populácia dlhodobo narastá. Vyskytuje sa tak v prostredí, ktoré pre medveďa nie je prirodzené, napríklad v oblasti Senice či Galanty. 

Minulý rok sa podarilo uloviť až päť medveďov (ilu) Minulý rok sa podarilo uloviť až päť medveďov (ilu) TASR

„Zvyšujúcou sa početnosťou populácie medveďa hnedého, ako aj nárastom turistiky môžeme predpokladať, že bude dochádzať k čoraz častejším stretom človeka s medveďom. Preto ako odporúčanie nabádame návštevníkov prírody, aby boli obozretní, v prírode sa pohybovali v skupinkách, rozprávali sa, aby medveď spozoroval včas ich prítomnosť a vyhol sa tak kontaktu s človekom. Je dobré, pokiaľ informujeme blízkych, do ktorej lokality ideme na turistiku alebo na huby,“ tvrdí Marína Debnárová. 

Lesy SR lovili medveďa hnedého naposledy pred tromi rokmi. Podarilo sa im uloviť až päť medveďov. „V pôsobnosti Odštepného závodu Liptovský Hrádok bol lov medveďa hnedého uskutočnený naposledy v roku 2013, kedy sa ulovili dva jedince.

Povolenie k ich lovu v posledných rokoch nezodpovedalo požiadavkám LESOV SR, ktoré sa opierali o skutočné stavy tejto šelmy vo svojich poľovných revíroch, vychádzajúc z programu starostlivosti o medveďa hnedého na Slovensku, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:28