RTVS/Dámsky klub reprofoto
StoryEditor

Rasizmus v živom vysielaní RTVS. Lekár zaútočil na Afroameričanov, moderátorka len prikyvovala

Miroslav Kamody09.06.2021., 17:51h
Dnešné vysielanie relácie Dámsky klub nedopadlo úplne podľa predstáv. V živom prenose nielenže zaznelo rasistické vyjadrenie lekára, moderátorka naň absolútne nezareagovala a len prikyvovala.
Lajkuj Brainee.sk na

Dámsky klub patrí k obľúbeným reláciám RTVS. Podobne, ako napríklad Teleráno na Markíze, je vysielané naživo, čo môže spôsobiť množstvo neočakávaných situácií. A presne taká sa dnes stala. 

Hosťom bol MUDr. Ladislav Košťál, primár Oddelenia Chirurgie ruky a Komplexu operačných sál v ružinovskej nemocnici. Vzhľadom na jeho špecializáciu bol rozhovor zameraný na náročné prípady, s ktorými sa ako odborník stretol.

Následne sa diskusia presunula na tému karpálneho tunela. Ide o jedno z najčastejšie sa vyskytujúcich ochorení z povolania a postihuje asi 5 percent populácie, najčastejšie ženy. Toto ochorenie je spôsobené stlačením nervu v oblasti zápästia a prejavuje sa bolesťou, brnením celej ruky alebo mravenčením. 

Na základe svojich skúseností konštatoval, že ide o chorobu typickú pre Európanov. Práve vtedy došlo k spornému momentu, kedy povedal, že ľudia žijúci v iných oblastiach toto ochorenie nepoznajú. Použil pritom rasistické slovo.

„Pacienta to v noci budí, musí si otriasať ruku. Keď nezaberie konzervatívna injekčná liečba, treba to operovať. My toho máme strašne veľa, Arabi to nemajú, neg*i to nemajú. Je to asi dané Európou,“ dodal.

Práve slovo neg*r je považované za pejoratívne a rasistické. Na celý incident v živom vysielaní upozornil Juraj Kadáš, bývalý PR manažér RTVS.

„Ja by som mal na pána primára Košťála z Ružinovskej nemocnice len jednu otázku: či ten jeho spokojný úsmev, ktorý vyčaril po mimovoľnom a ležérnom vypustení slova “neg*i” zo svojej rasistickej papule v live vysielaní Dámskeho klubu, potvrdzuje, že si vôbec neuvedomuje, čo povedal, alebo je pre neho úplne bežné toto slovo používať. Napríklad či sa tak prihovára pacientom inej farby pleti, “ napísal na sociálnej sieti.

Dodal, že by sa chcel „spýtať mojej bývalej kolegyne Ivety Malachovskej, ktorú som si vždy vážil ako jednu z najväčších profesionálok, či jej táto obludnosť nestála za reakciu, alebo jej len zabehlo a nestihla na to promptne zareagovať. Lebo poďakovať sa mu poďakovala.“

​Aj keď slovo v minulosti nebolo považované za pejoratívne, dnes tomu tak je. Afroameričania síce toto oslovenie bežne používajú, obhajujú sa však tým, že ak černoch povie černochovi neger, vyjadruje mu tým náklonnosť a spolupatričnosť. Ak mu to však povie beloch, obvykle ho tým chce ponížiť. 

Je jasné, že RTVS nemohla v živom vysielaní ovplyvniť to, čo doktor a majster Európy v streľbe z historických zbraní povie, faktom zostáva, že moderátorka Iveta Malachovská mala reagovať úplne inak. Pri spornom vyjadrení prikyvovala, usmievala sa pod rúškom a dodala, že obyvatelia Európy ruky používajú inak ako ostatní na svete. 

Facebook/Plast.chirurg Mudr.Ladislav Koštál

​Aj napriek live formátu však existuje Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, v ktorom sa jasne píše, že moderátorka mala doktorovi odobrať slovo. To sa však nestalo.

Rovnako tak RTVS nijako na tento incident oficiálne nereagovala. Na stránke Dámskeho klubu dnes po vysielaní pribudol len jeden príspevok, išlo však iba o súťaž o opaľovaciu kozmetiku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 22:03