Brainee.sk
StoryEditor

Pandémia je na ústupe. Apríl priniesol za posledné mesiace najmenej úmrtí

TASR08.06.2021., 12:40h
Pandémia je na ústupe. Prečítaj si ďalšie skvelé dáta, ktoré priniesol Štatistický úrad.
Lajkuj Brainee.sk na

V apríli zomrelo na Slovensku najmenej ľudí za posledných sedem mesiacov. Ochorenie COVID-19 už nebolo najčastejšou príčinou úmrtí. Najvyššia úmrtnosť bola v skupine mladších seniorov vo veku od 65 do 74 rokov. V utorok o tom v rámci najnovšej štatistiky informoval Štatistický úrad.

Stále viac ako po ostatné roky

Predbežné dáta o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v apríli 2021 hovoria o tom, že na Slovensku zomrelo v apríli takmer 5300 osôb, čo bolo stále o 22 percent viac oproti priemeru aprílových hodnôt v predošlých piatich rokoch (4300 ľudí).

Štatistický úrad

„Situácia sa však v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi roka výrazne zlepšila, keď od začiatku roka 2021 počty zomretých i celková nadúmrtnosť klesajú,“ zhodnotiť úrad.

Kým v marci bol počet zomretých v porovnaní s priemerom vyšší o viac ako o 50 percent a vo februári prevyšoval predošlé roky takmer o 70 percent, v apríli sa situácia zmenila.

„Ústup súčasnej vlny pandémie ochorenia COVID-19 potvrdil fakt, že na Slovensku zomrelo v apríli početne najmenej ľudí za posledných sedem mesiacov. Miera nadúmrtnosti teda klesá,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu Zuzana Podmanická.

Najviac obetí si vyžiadali choroby obehovej sústavy

Medzi najčastejšie príčiny úmrtí (38 percent) počas apríla patrili choroby obehovej sústavy. Tie si vyžiadali takmer dvetisíc ľudských životov.

Štatistický úrad

​Na druhom mieste bolo ochorenie COVID-19 (24 percent), ktorý si vyžiadal takmer 1300 obetí.

Medzi prvými piatimi najčastejšími príčinami úmrtí boli aj na nádory (19 percent), choroby dýchacej (šesť percent) a tráviacej sústavy (štyri percentá).

Vo štvrtom mesiaci zomrelo 1200 osôb v produktívnom veku, ich miera nadúmrtnosti dosiahla takmer 18 percent. V skupine seniorov nad 65 rokov dosiahla 24 percent, celkovo zomrelo 4000 osôb.

Štatistický úrad

​ Na následky ochorenia COVID-19 zomrelo aj v apríli najviac ľudí vo vekovej kategórii nad 65 rokov.

Seniori predstavovali podľa Štatistického úradu viac ako tri štvrtiny obetí nového vírusu.

Starší seniori nad 75 rokov predstavovali 45 percent obetí nového vírusu, nasledovali mladší seniori (31 percent) a ľudia v produktívnom veku (24 percent).

Následkom nového koronavírusu podľahlo v apríli aj jedno dieťa vo veku do 14 rokov.​

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:48