Unsplash/OCG Saving The Ocean
StoryEditor

Slovenskí výskumníci prišli s unikátnym projektom. Chcú zabrániť odhadzovaniu odpadkov na zem

TASR04.06.2021., 17:13h
Slovenskí výskumníci v júni spustili projekt, ktorého cieľom je zabrániť nekontrolovanému odhadzovaniu odpadkov. Voľne pohodený odpad podľa nich treba riešiť systematicky a predchádzať mu.
Lajkuj Brainee.sk na

Prostredníctvom behaviorálnych techník chcú ľudí motivovať, aby odpad nehádzali na zem, ale do nádob na to určených. Projekt bude realizovaný v Bratislave a Ivanke pri Dunaji a potrvá do septembra, keď bude vyhodnotený. TASR o tom informovala Vladimíra Bunčáková zo spoločnosti Seesame.

Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak v spolupráci s Ústavom verejnej politiky (ÚVP) Fakulty sociálnych a ekonomických vied (FSEV) Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a Behavioural Insight Team v Londýne sa v rámci projektu zamerala na návštevníkov verejných priestranstiev v dvoch lokalitách - na bratislavskom Štrkovci a na Námestí Sv. Rozálie v Ivanke pri Dunaji.

„Vybrané boli tak, aby projekt zachytil obyvateľov mesta aj obce, keďže správanie týchto dvoch skupín, ako aj skladba odpadu, ktorý odhadzujú, môže byť rôzna. Aj túto hypotézu si radi otestujeme,“ vysvetľuje riaditeľka ÚVP FSEV UK v Bratislave Emília Sičáková-Beblavá.

Jan Brychta - Nejsemprase.cz

​Projekt identifikuje, akým spôsobom, teda akými behaviorálnymi technikami možno motivovať ľudí zmeniť svoje správanie. Podľa riaditeľky ústavu sa na Slovensku i v zahraničí využívajú v rámci prevencie vzniku voľne odhodeného odpadu rôzne techniky.

Typickým príkladom sú „nástenky“ či informačné tabule osadené pri vstupe do lesa, informujúce návštevníkov, ako dlho sa budú jednotlivé typy odpadu v prírode rozkladať, ale pracuje sa aj s tzv. gamifikáciou, teda nabádaním k ekologickému správaniu formou hry.

„Napríklad v jednej problematickej lokalite v Dánsku nakreslili na asfalt stopy vedúce k najbližšiemu smetnému košu a množstvo voľne pohodeného odpadu sa znížilo o 46 percent“ doplnila Kristína Londáková z Behavioural Insight Team v Londýne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 17:56