TASR/AP
StoryEditor

Vysoký štátnicky akt alebo náprava zlyhania? Odborníčka Holubová vysvetľuje, kde urobil Heger pri Ukrajine chybu

Ľubomíra Somodiová07.04.2022., 16:40h
Cesta premiéra na Ukrajinu spolu s Ursulou van der Leyen by mohla byť podľa odborníčky na dejiny diplomacie a protokol považovaná za vysoký štátnický akt, ak by po svojej marcovej neúčasti verejne neľutoval rozhodnutie nepripojiť sa k premiérom troch krajín a za svojim rozhodnutím si stál.
Lajkuj Brainee.sk na

Snaha o reparát? Keď sa v marci rozhodol slovenský priemer Eduard Heger nevycestovať na Ukrajinu na stretnutie s Volodymyrom Zelenskym, objavila sa kritika, že po boku troch premiérov Česka, Poľska a Slovinska veľmi chýbal.

Neskôr uviedol, že sa tak rozhodol na základe odporúčaní bezpečnostných zložiek.

Svoje rozhodnutie neskôr oľutoval. „Je mi ľúto, ak som niekoho sklamal,“ vyhlásil po návale kritických slov na jeho adresu.

Dnes večer vycestuje na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom európskej diplomacie Josepom Borellom.

Tvrdí, že si nejde naprávať renomé

Premiér chce v Kyjeve prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému predstaviť konkrétny program povojnovej pomoci EÚ pre Ukrajinu. Mal by sa týkať fondu na obnovu krajiny aj zrýchleného prijímania do Európskej únie.

„Nejdem si naprávať renomé. Predstavil som viacero bodov pomoci, to je dôvod,“ povedal s tým, že strach z cesty nemá.

​Heger tento raz na žiadnu ponuku vycestovať nečakal, k von der Leyenovej sa pripojil na žiadosť slovenskej diplomacie, čo znamená, že sa o cestu sám iniciatívne prihlásil.

Mohol to byť vysoký štátnicky akt

Súčasná cesta premiéra na Ukrajinu spolu s Ursulou van der Leyen by mohla byť podľa odborníčky na dejiny diplomacie a protokol Márie Holubovej považovaná za vysoký štátnický akt a top level štátnika. Premiér by sa však podľa nej musel držať pravidiel elít, čo však neurobil.

Podľa jedného zo základných pravidiel európskych elít Never complain, never explain, nikdy sa nesťažuj a nikdy nevysvetľuj, by mal politik a štátnik zvažovať svoje rozhodnutia a konania a po ich uskutočnení niesť plnú zodpovednosť.

„Predstupovať pred médiá a ľutovať a vysvetľovať svoje konanie je podľa pravidiel elít neprípustné a u štátnikov v západnej Európe sa s tým stretávame naozaj len výnimočne. Niektorí slovenskí politici potom pôsobia dojmom nezrelých chlapcov, ktorí ospravedlňujú neospravedlniteľné. Za všetko, čo urobia vo svojej funkcii, nesú zodpovednosť a ak sa tak rozhodli konať, nemali by nič vysvetľovať a hlavne by sa nemali sťažovať na okolnosti,“ ozrejmuje odborníčka. „Ľútosť a ospravedlnenie premiéra Hegera považujem za úplne zbytočné.“

TASR/Pavel Neubauer

Pozitívny signál postavenia Slovenska v medzinárodných vzťahoch

Na druhej strane tvrdí, že ak bol slovenský premiér informovaný bezpečnostnými zložkami o možných hrozbách a následkoch tejto cesty na Ukrajinu, mal právo vyhodnotiť situáciu ako štátnik a rozhodnúť sa, či pozvanie v tejto situácii prijať a misie sa zúčastniť. „Bolo to jeho rozhodnutie, ktoré by vláda a obyvatelia nášho štátu mali prijať a rešpektovať,“ myslí si protokolistka.

„V histórii mi napadol príklad, keď v čase druhej svetovej vojny premiér Veľkej Británie Winston Churchill sa rozhodol spolu s panovníkom Jurajom VI. osobne zúčastniť operácie Overlord, vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii, lebo túžili po hrdinstve a verejnom uznaní. Vláda Veľkej Británie a vrchný veliteľ spojeneckých vojsk Dwigt D. Eisenhower im to striktne zakázali a oni museli poslúchnuť,“ dodáva.

„To, že sa slovenský premiér sám iniciatívne pripojil k návšteve Ukrajiny spolu s Ursulou van der Leyen nie je štandardný postup v diplomacii, ale v politike sa medze nekladú a ani iniciatíve,“ tvrdí Holubová, ktorá si myslí, že Heger sa nepokúša o reparát. „Účasť premiéra Eduarda Hegera v misii je diplomaticky pozitívny signál postavenia Slovenska v medzinárodných vzťahoch … či aj politicky, to zhodnotí dáma menom História,“ uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:56